Vești bune chiar în pragul sărbătorilor pentru o anumită categorie de angajați. Află care sunt românii care pun mâna pe 1.000 de lei, primă de Crăciun.
O anumită categorie de angajați din România se va bucura de un cadou în valoare de 1.000 de lei chiar în pragul sărbătorilor de iarnă din 2023. Acest cadou va intra în conturile lor sub forma unei prime speciale. Tendința de a oferi astfel de beneficii a devenit tot mai pronunțată în rândul companiilor, aceste gesturi constituind în prezent adevărate tradiții de final de an.
Bonusurile sau primele de sărbători au evoluat în timp și au devenit instrumente puternice în strategiile menite să mențină forța de muncă la un nivel ridicat de productivitate. Motivarea angajaților a devenit esențială pentru orice organizație, iar aceste avantaje financiare cu ocazia sărbătorilor s-au impus, tocmai pentru că s-au dovedit a fi mijloace eficiente de a stimula angajații.
Moralul angajaților reprezintă un aspect critic, iar managerii sunt conștienți că trebuie să acorde o atenție constantă acestui aspect. Prin urmare, bonusurile și primele de sărbători au câștigat teren în calitate de instrumente excelente de motivare pentru personalul angajat, contribuind astfel la consolidarea angajamentului și loialității acestuia față de companie.
Conform unui studiu de opinie privind situația pe piața forței de muncă, rezultatele arată că „valoarea acestor bonusuri se situează, în majoritatea cazurilor, între 1.000 și 2.000 de lei, asociată, în principal, firmelor din sectorul construcțiilor, retail, servicii medicale, farmaceutic și alte prestări de servicii,” afirmă analiștii companiei de consultanță.
Cercetarea realizată de Frames arată că:
34,8% dintre manageri intenționează să ofere prime salariale sau cadouri, în timp ce 30,4% au în vedere tichetele cadou și primele salariale.
16,7% dintre manageri intenționează să ofere sume cuprinse între 2.000 și 2.500 de lei, asociată serviciilor financiare și IT
5,6% dintre manageri intenționează să ofere prime simbolice, cu sume de până în 300 de lei. Acestea sunt de obicei asociate firmelor mici și foarte mici, unde forța financiară este mai redusă, notează KanalD.ro
Din punct de vedere psihologic, rolul esențial al primelor sau bonusurilor de performanță sau salariale acordate angajaților este de a impulsiona și de a îmbunătăți performanța acestora la locul de muncă, ori de a crește gradul de loialitate față de o organizație care nu este dispusă, de exemplu, să piardă angajații cheie cu experiențe și capacități necesare desfășurării unor proiecte sau activități strategice.