Vladimir Putin a ordonat, luni seară, armatei ruse “să menţină pacea” în teritoriile separatiste pro-ruse din Ucraina cărora le-a recunoscut independenţa.
Președintele rus Vladimir Putin a ordonat Ministerului rus al Apărării să trimită trupe ruse pe teritoriul republicilor populare Donețk și Lugansk.
Potrivit decretului semnat de Putin, Ministerul Apărării este însărcinat să „asigure implementarea funcțiilor de menținere a păcii” în cele două republici cu ajutorul forțelor armate ale Federației Ruse.
Potrivit decretului semnat de Putin, Ministerul rus de Externe este însărcinat să stabilească relații diplomatice cu republicile separatiste, informează presa internațională.
Ce tratate a încheiat Rusia cu noile republici separatiste
Tratatele Rusiei cu noile republici Donețk (DPR) și Lugansk (LPR) permit utilizarea infrastructurii militare și a bazelor militare de pe teritoriul celuilalt și stabilesc protecția comună a granițelor Donbasului.
Anterior, Putin a semnat acorduri de prietenie și asistență reciprocă cu DPR și LPR și a făcut apel la Adunarea Federală Rusă cu o cerere de ratificare imediată a acestora.
Marți, la ora 9.00, are loc o ședință comună a comitetelor Dumei de Stat ruse pentru CSI și afaceri internaționale, iar la ora 12.00documentele vor fi depuse spre ratificare, a declarat șeful Comitetului Dumei, Leonid Slutsky.
Într-un mesaj televizat care a durat aproape o oră, Vladimir Putin a spus că decizia de a recunoaște DPR și LPR a fost „așteptată de mult” și a acuzat autoritățile ucrainene că încearcă să facă un blitzkrieg în Donbas și a emis un ultimatum.
“Cererem o încetare imediată a ostilităților. În caz contrar, toată responsabilitatea pentru eventuala continuare a vărsării de sânge va reveni în întregime conștiinței regimului aflat la conducerea Ucrainei”, a spus Putin.
Primul pas pentru invazie: Vladimir Putin a recunoscut independența celor două republici
Vladimir Putin a decis luni să recunoască independenţa separatiştilor pro-ruşi din Ucraina.
Această recunoaştere rusă a separatiştilor scurtcircuitează procesele de pace rezultate în urma acordurilor de la Minsk în 2015, semnate de Rusia şi Ucraina, mediate de Franţa şi Germania, şi care urmăreau tocmai o revenire sub suveranitatea ucraineană a acestor zone.
Liderii occidentali au promis sancţiuni contra Moscovei în caz de recunoaştere unilaterală a acestor teritorii din estul Ucrainei, unde trăiesc în jur de trei milioane de persoane, potrivit estimărilor.