Anul 2023 a venit cu un mic ajutor pentru românii aflați în situații vulnerabile. Aceștia primesc de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) un sprijin financiar, din surse europene, pentru acoperirea costurilor facturilor de energie. Însă, mulți dintre beneficiari nu au înțeles exact pe ce pot folosi banii de pe cardurile primite, iar acum Marcel Boloș a făcut noi precizări în acest sens.
Românii aflați în situații vulnerabile au primit anul acesta un ajutor din partea autorităților pentru acoperirea costurilor facturilor de energie. Sprijinul oferit constă într-un card de energie, în valoare de 700 de lei, care va fi emis de două ori pe an.
De cardurile de energie s-au bucurat aproximativ 4 milioane de persoane cu nevoi speciale, care se regăsesc în jurul a 2,8 milioane de gospodării. Aceștia au îndeplinit criteriile de eligibilitate și au reușit să intre în posesia banilor. Scopul proiectului este de a compensa cheltuielile legate de consumul de energie, indiferent de tipul acesteia, însă unele confuzii au apărut printre beneficiari.
Așa cum spuneam, cu banii de pe card se pot plăti cheltuielile legate de consumul de energie, fie că este vorba despre energie electrică, energie termică provenită din surse centralizate, gaze, butelii, lemne pentru încălzire sau alte materiale precum păcură și peleți. Însă, au apărut numeroase confuzii, așa că Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a venit cu noi precizări, mai ales pentru cei care au butelii.
Au existat numeroase întrebări dacă pot fi încărcate sau achiziţionate şi butelii de aragaz cu aceste carduri de energie, iar Marcel Boloș a făcut lumină în acest caz. Potrivit spuselor acestuia, buteliile de aragaz nu intră în discuție. Cardurile de energie se pot folosi doar pentru buteliile cu gaz lichefiat, care ajută la încălzirea locuinţelor.
„Fac precizarea că nu orice tip de butelie, discutăm de buteliile cu gaz lichefiat pentru încălzirea locuinţelor şi nicidecum pentru buteliile de gătit hrană. Noi discutăm de consumuri energetice şi de compensare a preţului la energie”, a precizat Marcel Boloș.
Vești proaste pentru unii dintre români
Există și vești proaste pentru unii dintre românii care au primit cardurile de energie. Potrivit unui nou proiect de OUG, Guvernul poate anula cardurile de energie în orice moment, în cazul în care beneficiarul nu îndeplinește condițiile necesare. Astfel, anumiți cetățeni pot pierde dreptul la ajutor.
Potrivit noului proiect de OUG, Guvernul își asumă dreptul de a anula cardul de energie, în cazul în care se descoperă că beneficiarul nu îndeplinea condițiile necesare pentru a-l primi atunci când s-a stabilit acordarea ajutorului pentru plata facturilor la energie. În acest caz, plățile o să se sisteze automat.
Totuși, există și o parte bună pentru românii care se vor afla în această ipostază. Banii deja cheltuiți de beneficiarul cardului o să fie suportați de bugetul de stat. Ceea ce înseamnă că oamenii nu vor trebui să returneze niciun leu.