Salariul minim pe economie 2021. Salariul minin crește încă din ianuarie 2021, însă noua valoare a salariului minim îi nemulțumește pe cei din sindicate, aceștia spunând că majorarea este nesemnificativă.
Majorarea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie 2021 e la un pas de oficializare. Ministerul Muncii a publicat la sfârșitul anului trecut proiectul de Hotărâre de Guvern care stabileşte majorarea salariului minim brut pe economie la 2.300 de lei începând de la 1 ianuarie 2021.
Actul normativ mai prevede şi îngheţarea salariului minim pentru oamenii cu studii superioare, care au cel puţin un an vechime în domeniul studiilor superioare absolvite.
Întrebat ce se va întâmpla de la 1 ianuarie cu salariul minim, premierul Florin Cîţu a răspuns zilele trecute că salariul minim a fost miercuri în primă lectură şi există intenţia de a-l creşte din 1 ianuarie: „Nu a fost adoptat azi, dar am fost asiguraţi că este ok să fie adoptat şi săptămâna viitoare”.
Salariul minim brut a fost majorat la 1 ianuarie 2020 de la 2080 lei la 2.230 lei. Salariul minim net era de 1297 lei. Valoarea salariului minim pentru personalul incadrat cu studii superioare este de 2.350 lei lunar și a rămas neschimbată din anul 2019.
Chiar dacă salariul minim crește ușor, inflația va crește și ea odată cu scumpirile la curentul electric și carburanți de la 1 ianuarie.
Majorarea salariului minim pe economie cu mai puțin de 100 de lei în 2021 i-a scos deja pe oameni în stradă. Zeci de angajaţi în comerţ şi sindicalişti au pichetat la finele anului trecut sediul Ministerului Muncii, unde au cerut mărirea venitului cu 25 la sută, aşa cum era promis, nu doar cu 3 procente, cât a anunţat premierul Cîţu.
Mai mulţi sindicalişti reprezentanţi ai lucrătorilor din domeniul comercial s-au adunat în 29 decembrie în faţa Ministerului Muncii pentru a cere o creştere mai mare a salariului minim pe economie în 2021, până la 2.500 de lei brut.
Mulţi dintre ei sunt angajaţi pe un salariu minim, ceea ce înseamnă că primesc doar 1.346 de lei: ”Pentru cei care lucrează în comerţ, cum suntem noi, este un salariu foarte mic, un salariu din care nu putem să facem mare lucru”, spun ei.
După aproape 2 ore de protest, ministrul Muncii, Raluca Turcan, i-a invitat pe reprezentanţii sindicatelor la o negociere. Au stabilit că nu vor mai fi proteste pe tema salariului minim timp de 6 luni, iar Guvernul va veni cu soluţii concrete.
Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, le-a propus să participe din luna ianuarie la consultările cu partenerii sociali pe tema stabilirii, în termen de şase luni, a unui mecanism privind calcularea creşterii salariului minim, potrivit unui comunicat remis de ministerul de resort.
Ministrul Muncii va stabili un calendar de discuţii cu partenerii sociali pentru adoptarea unui mecanism de creştere predictibilă şi sustenabilă a salariului minim, se menţionează într-un comunicat de presă.
Salariul minim pe 2021, majorat în prima ședință de Guvern. Care sunt efectele
Guvernul Cîțu ar putea adopta în această săptămână actul normativ privind creşterea salariului minim pe economie în 2021. În urmă cu câteva zile, documentul privind salariul minim pe economie în 2021 a fost prezentat în ședința de Guvern în primă lectură.
Salariul minim este legat de amenzile de circulație: punctul de amendă urcă odată cu creșterea salariului minim. De precizat că în ultimii ani, amenzile nu au mai crescut pentru că Guvernul a venit cu legi prin care punctul de amendă a fost înghețat la nivelul anului 2017. Dacă se va întâmpla la fel și acum, rămâne de văzut.
Tot de valoarea salariului minim pe economie se leagă și anumite indemnizații primite de bugetari, care sunt calculate ca multiplu de indicele salariului minim.
Un salariu minim majorat pune o presiune suplimentară pe angajatori, care au de plătit mai multe taxe la stat, ponderea contribuțiilor în valoarea brută a salariului fiind relativ mare și greu de suportat de patronii mici și mijlocii.