Compania americană de biotehnologie Moderna a anunţat, marţi, că a primit informaţii de la departamentul pentru sănătate din California că mai mulţi oameni sunt trataţi la un centru din San Diego pentru posibile reacţii alergice la vaccinul său pentru Covid-19 dintr-un anumit lot.
Comentariile de la Moderna au venit după ce cel mai important epidemiolog din California a publicat duminică un comunicat prin care recomandă oprirea vaccinărilor cu vaccinuri din lotul 41L20A, din cauza posibilelor reacţii alergice care sunt investigate.
”A fost raportat un număr neobişnuit de mare de posibile reacţii alergice pentru acest lot de vaccinuri ale Moderna, administrate la un centru de vaccinare comunitar. Mai puţin de 10 persoane au necesitat îngrijiri medicale într-un interval de 24 de ore”, a spus epidemiologul american, conform News.ro.
Compania Moderna a spus că nu are cunoştină de un număr comparabil de cazuri de evenimente adverse de la alte centre de vaccinare care ar fi putut să administreze vaccinuri din acelaşi lot sau din alte loturi.
Un total de 307.300 de doze de vaccin din lotul espectiv rămân depozitate, dintr-un total de 1.272.200 de doze produse.
Moderna a arătat că lucrează împreună cu autorităţile de reglementare în domeniul sănătăţii pentru înţelegerea cazurilor şi dacă trebuie oprită utilizarea lotului. Aproape un milion de doze din lotul respectiv au fost deja distribuite la circa 1.700 de centre de vaccinare din 37 de state, potrivit companiei.
Prima tranșă, de 14.000 doze de vaccin Moderna, a ajuns pe data de 13 ianuarie la Institutul Național de Cercetare–Dezvoltare Medico–Militară „Cantacuzino”.
Transportul a fost asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin au fost aduse la București pe cale terestră, anunță Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea.
Dozele depozitate inițial la Centrul Național de Stocare au fost distribuite ulterior în centrele regionale și de vaccinare.
Recomandarea pentru vaccinul Moderna este de adiministrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vărsta de peste 18 ani.
Cele două variante de vaccinuri disponibile în UE sunt foarte asemănătoare. Eficacitatea celor două vacinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfyzer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune, încă, măsura în care previn și infecția asimptomatică cu virusul Sars-Cov2.