Peste 140 de români au sărit în ajutorul Greciei, după ce în ultimele 24 de ore, incendiile au făcut prăpăd în nordul Atenei. Sute de oameni au fost evacuaţi de autorităţi, iar când s-au întors, şi-au găsit locuinţele făcute scrum. Românii luptă din nou umăr la umăr cu salvatorii greci.
De mai bine de două zile, un foc puternic afectează regiunea Attica, de lângă Atena, unde pompierii români și cei greci muncesc să stingă flăcările. Din aproape 300 de pompieri, peste 60 sunt români.
În total, peste 116.000 de hectare au fost mistuite de flăcări în Grecia de la sfârşitul lunii iulie. Sute de case şi de mici afaceri au fost distruse în Evia, într-o parte a Peloponezului şi la periferia capitalei Atena.
Echipaje de pompieri ajutate de avioane-cisternă luptau luni, 23 august, împotriva unui nou incendiu izbucnit în sudul insulei greceşti Evia, unde două zone din localitatea Fygia au trebuit evacuate, relatează AFP.
Incendiul de vegetaţie se deplasează spre staţiunea balneară Marmari, la 200 de kilometri nord-est de Atena, unde autorităţile pregăteau evacuarea localnicilor pe mare, potrivit Athens News Agency (ANA).
46 de pompieri luptau cu flăcările în apropiere de Fygia, din sudul insulei Evia, sprijiniţi de 20 de camioane, trei avioane-cisternă şi două elicoptere, informează autorităţile.
Noul incendiu de pădure a izbucnit luni dimineaţă, pe 23 august, după două săptămâni de la incendiile care au devastat nordul insulei.
Pompierii militari români aflaţi în Grecia au asigurat, atât pe parcursul zilei de marţi, 23 august 2021, cât şi noaptea de marţi spre miercuri, protecţia împotriva flăcărilor a Mănăstirii Profitis Ilias din zona Vilia.
Ei s-au deplasat în zonă cu o autospecială de stingere, o cisternă, un autoturism de teren, un vehicul utilitar UTV şi cu o dronă.
Creşterea numărului incendiilor la nivel global este asociată unor fenomene pe care cercetătorii le pun pe seama încălzirii globale.
De la începutul lunii august, mai mult de 500 de focare de incendiu au devastat întreaga țară, nimicind zone vaste de teren forestier.
Peste 5 mii de oameni au fost obligați să își abandoneze gospodăriile, iar peste 500 de locuinţe au fost distruse de flăcări.