Peste o mie de țigani turci, așa cum sunt ei numiți popular, trăiesc în România. Majoritatea trăiește în cartierul Bendea din orașul constănțean Babadag. În această comunite plină de vile, dar fără apă rece la robinet, fetele blonde și robuste sunt cel mai des căutate pentru a fi cumpărate de mirese.
Cartierul Bendea din orașul Babadag, localitatea constănțeană cu 8.900 de locuitori, adăpostește o comunitate aparte: aici 1.300 de oameni sunt conduși de cinci șefi de clan, bărbații au voie să aibă patru neveste, iar tinerele sunt evaluate în funție de culoarea părului.
Este vorba de comunitaea rromilor turci, populație denumită științific „horahane” sau „horahai”. Specificul comunității este dat de apartenența musulmană a rromilor. În țara noastră sunt doar două astfel de colectivități: cea din Babadag și cea din Medgidia, ambele în județul Constanța.
Bendea este o periferie din Nordul orașului Babadag. Vara, și nu numai pe străzile cartirului, copii se joacă complet dezbrăcați, iar tinerele sub 20 de ani duc în spate bidoane cu apă sau saci cu diferite produse.
Cartierul este condus de șefii celor cinci clanuri ai comunității horahane. Acestea au la bază scheletul primelor cinci familii care au fost mutate forțat în Babadag, după dispoziția din 1957 a statului român care a urmărit ca romi nomazi să fie sedentarizați.
Pomac este unul dintre clanuri. Într-o curte a familie sunt trei case și o anexă-bucătărie în care locuiesc 50 de persoane, din care 40 sunt copii. Dintre adulți nu lucrează niciunul. Singurul lor venit oficial este, așa cum recunosc, alocația copiilor.
Nevestele de 20.000 de euro
Cele mai căutate mirese sunt blondele robuste care știu să gătească. Nuanța blond a părului este importantă pentru că se aseamă cu aurul – prețuit de romi, robustețea semnifică puterea de muncă, iar priceperea în treburile casnice asigură că fata va fi o mama pricepută.
Bărbații pot avea și câte patru neveste, iar fetele la vârste de 14-16 ani sunt deja căsătorite, explică membrii clanului Pomac. De obicei, tinerele se mărită cu verișorii primari, asta pentru a păstra membrii în interiorul aceluiași clan. „Tații de băieți caută să cumpere neveste odraslelor lor, soții alese din aceeași comunitate. Prețul acestora pleacă de la câteva sute de euro și ajunge până la 10.000-20.000 de euro, iar valoarea “achiziției” ține cont de calități”, spune cercetătorul Daniela Rusu-Mocănașu.
Deși pe străzile din Bendea sunt vreo 10 de palate tipic țigănești, majoritatea construite ilegal, vilele-castel nu sunt racordate nici măcar la rețeau de electricitate sau la cea de apă potabilă, așa că femeile cară lemne din pădurile din apropiere sau apă de la izvorul din cartier. Bărbații stau cu orele pe borduri, în fața caselor, asta în cazul în care nu sunt plecați în străinătate.
„Aleg să plece la muncă în Portugalia și în Suedia, în special. Unii dintre ei își abandonează chiar nou-născuții pentru a pleca în străinătate”, ne spune Doina Fintina, reprezentanta unui ONG care se ocupă cu problema romilor musulmani. Când se întorc acasă, părinții romi vin cu Mercedesuri și BMW-uri, iar cu restul economiilor își construiesc palate.
Sursa: frip.ro