Boboteaza 2021. Aghiasma Mare. Afla când se sfinteste apa de Boboteaza si când va ajunge apa sfintita la credinciosi în 2021! Aghiasma Mare are o putere deosebită.
Aghiasma Mare se savârseste la Boboteaza, în amintirea Botezului Domnului de catre Ioan în Iordan. Ea se savârseste atât în ajunul Bobotezei, când se sfinteste apa cu care preotii boteaza apoi casele, cât si în însasi ziua Bobotezei, când se sfinteste aghiasma pe care credinciosii o iau pe la casele lor, pentru tot anul.
Aceasta slujba poarta denumirea de Aghiasma Mare, pentru ca apa de la Boboteaza are o putere deosebita, fiind sfintita printr-o dubla epicleza, iar sfintirea are loc în însasi ziua în care Domnul nostru Iisus Hristos a sfintit apele, prin Botezul Sau în apa Iordanului, conform doxologia.ro.
De aceea, si slujba Aghia?smei Mari este mai dezvoltata si mai solemna decât cea a Aghiasmei mici, iar cântarile si rugaciunile din cursul ei pomenesc si proslavesc îndeosebi Botezul Domnului în apele Iordanului.
În ziua ajunului Bobotezei, sfintirea apei se face de obicei chiar în Biserica (în pronaos), dimineata, dupa Utrenie, cu mai putina solemnitate, fiindca ea aminteste atunci de botezul cu care boteza Sfântul Ioan Botezatorul în pustiul Iordanului. În ziua Bobotezei, ea se face dupa Liturghie, în biserica sau în fata bisericii, si aminteste de însusi Botezul Mântuitorului în apele Iordanului. De aceea se face de obicei în chip mai solemn, prin iesirea afara din biserica.
Boboteaza sau epifania este sărbătorită la 6 ianuarie de către Biserica ortodoxă și catolică. Boboteaza încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului. În grecește, cuvântul Bobotează este numit Teofanie sau Epifanie care se traduce prin “Arătarea Domnului”, adică a Sfintei Treimi, conform wikipedia.ro.
Boboteaza este o sărbătoare creștină care se celebrează anual la 6 ianuarie, înaintea sărbătorii Sfântului Ion. De asemenea, Boboteaza marchează încheierea sărbătorilor de iarnă dedicate Crăciunului, fiind o sărbătoare a purificării naturii, a apelor de forțele răului.
Boboteaza reprezintă sărbătoarea dedicată botezului Domnului în apa Iordanului
Boboteaza reprezintă, de fapt, sărbătoarea dedicată botezului Domnului în apa Iordanului. Această sărbătoare, a Bobotezei, mai este cunoscută și sub numele de “Epifanie”, “Teofanie”, “Arătarea Domnului” sau “Descoperirea cuvântului Întrupat”.
De obicei, în această perioadă în țara noastră este foarte frig, de unde și expresia “gerul Bobotezei”.
În această zi, de Bobotează, există tradiția conform căruia preoții sfințesc toate apele din care oamenii vor lua, mai apoi, pentru a stropi gospodăriile, casele și animalele, păstrând restul apei în sticle, pentru leac.
În satele și orașele traversate de râuri există obiceiul ca preoții să arunce crucea în apa înghețată, iar tinerii curajoși au datoria de a o scoate la mal. Se spune, conform tradiției și credinței, că cel care va face asta va avea parte numai de bine și va fi ferit de toate bolile, scrie traditii-superstitii.ro.
Se crede, conform spuselor populare că, la Bobotează, când preotul moaie crucea în apă, toți dracii ies din ape și rătăcesc pe câmpuri până ce se termină sfințirea apelor. Nimeni nu-i vede, în afară de lupi, care se iau după ei și unde-i prind acolo îi sfâșie. Din această cauză, există și superstiția conform căreia nu ai voie să lași rufe pe sârmă deoarece, dracii, în fuga lor, se pot ascunde printre ele.
Boboteaza 2021: Reguli pe timp de pandemie
Patriarhia a anunțat că în 2021, de Bobotează, Agheazma Mare nu va mai fi împărțită credincioșilor din vase mari, ca până acum ci aceasta va fi îmbuteliată în sticle individuale tocmai pentru a fi evitată aglomerarea.
Slujba de sfințire a apei se va săvârși mâine, pe 5 ianuarie astfel încât până seara întreaga cantitate din Aghiasma Mare să fie îmbuteliată în sticle de un litru. Acestea vor fi oferite credincioșilor pe 6 ianuarie, începând cu ora 7, la Slujba de Bobotează.
De asememea, reprezentanții Patriarhiei au mai precizat că evenimentele liturgice se vor desfășura cu respectarea regulilor sanitare: adică vor fi amenajate culoare speciale de acces, iar credincioșii vor trebui să poarte masca de protecție și să păstreze o distanță de cel puțin 1,5 metri.
„Dacă este să vorbim despre ceremoniile de sfințire a apei Dunării care se făceau an de an atât la Galați, cât și la Brăila, acestea au fost anulate complet. Așadar, nici ritualul aruncării Crucii Sfinte în Dunăre nu se va ține”, relatează corespondentul Kanal D la Galați, Iuliana Basalic.