Știința și medicina din prezent ne face să avem impresia că s-a descoperit tot ce era de descoperit la corpul uman și că s-a înțeles totul când, de fapt, nu e așa.
Uite 7 lucruri pe care le face corpul tău și pe care nici măcar oamenii de știință un pot să le explice:
1. Spasmul hipnagogic sau căderea în somn
Sigur cunoşti şi tu senzaţia: te aşezi în pat, eşti gata să adormi şi dintr-o dată te trezeşti cu o senzaţie de cădere şi un spasm care te sperie. Tresărirea care apare atunci când eşti pe cale să adormi se numeşte, în termeni ştiinţifici, “spasm hipnagogic”. De fapt, ceea ce percem noi ca o tresărire este un spasm muscular ce apare în starea hipnagogică, adică atunci când eşti în acea scurtă perioadă de tranziţie dintre veghe şi somn.
2. Reflexul fotic sau strănutul provocat de soare
Unii oameni strănută când se uită la soare, sau pur și simplu când ochii le intră în contact cu o sursă de lumină puternică. Acest fenomen ciudat are denumirea științifică de „reflex fotic”, dar încă nu s-au stabilit cauzele precise. De obicei, strănutul este provocat de iritarea cavității nazale, așadar e destul de greu de determinat cum ar putea lumina soarelui să aibă vreun efect asupra nasului tău.
O explicație posibilă ar fi că ochii și nasul sunt legați printr-un nerv trigemen. Asta înseamnă că atunci când nervul este activat de lumina puternică, semnalul atinge și nasul, păcălindu-l să aibă senzația că ceva îl irită, și provocând astfel strănutul.
3. Modelul unic al amprentelor
Fără această minune a corpului omenesc, ai putea scăpa de acuzațiile pentru infracțiuni mult mai ușor (ceea ce nu e tocmai dezirabil). Totuși, nimeni nu știe exact de ce avem amprente. Majoritatea striaților de pe corp sunt cauzate de ridare, cutare, îndoire, creștere, întindere, iar lista poate continua. Totuși, acest model unic de pe degetele tale e pur și simplu acolo. Și ce e și mai interesant e că „unic” nu reprezintă doar o expresie în contextul acesta. Nici măcar gemenii nu au amprente identice.
4. Sărutul, un obicei pe care doar oamenii îl au
Sărutul e ceva specific oamenilor, nu o practică întâlnită și la animale. Prin urmare, e un comportament învățat, care, deși are efecte fizice și psihice puternice, nu are o explicație științifică bine conturată. Știm ce se întâmplă când ne sărutăm, dar nu știm de ce o facem, scriu cei de la What Culture.
Una dintre teorii spune că am împrumutat, totuși, comportamentul de la animalele care își hrănesc puii cu mâncarea deja mestecată. Acest obicei dă senzație de confort, siguranță și dragoste și se crede că și strămoșii noștri procedau astfel. Altă variantă ar fi că oamenii sunt atrași de culori puternice instinctiv. Prin urmare, culoarea buzelor, asociată cumva cu fructele sățioase, generează și atracție sexuală.
5. Adolescenții și tulburările lor comportamentale
Adolescenții sunt ciudați, și nu doar din perspectiva adulților plictisiți. Adolescenții sunt o enigmă și pentru știință. În lumea animală, nu vezi pui de urs care trântesc uși sau mici țestoase cu tulburări comportamentale și crize de indentitate.
În schimb, la oameni, asta e la ordinea zilei. Înainte, multe cercetări subliniau că la vârsta de 12 ani, creierul unui copil este dezvoltat complet. Ca urmare a acestor studii, unii au concluzionat că ideea de adolescenţă este un construct artificial, un fenomen inventat în anii de după Revoluţia industrială.
6. Somnul, un obicei banal pe care nu știm de ce îl avem
Deși e poate unul dintre cele mai banale obiceiuri umane, nu există un motiv concret pentru care dormim. Desigur, ne facem plinul rezervelor de energie și nu ne-am putea imagina viața fără somn, dar adevărul e că energia economisită în timp ce dormim e echivalentul a 50 de calorii. Adică cam cât un biscuite Oreo.
Pe de altă parte, lipsa somnului va conduce iminent la deteriorarea tuturor funcțiilor organismului. De exemplu, 17 ore de nesomn aduc creierul la nivelul celor din starea de beție. De asemenea, perioade chiar mai extinse de nesomn duc la dezorientare, halucinații și eventual moarte.
Recordul mondial e deținut de un om care a reușit să nu doarmă 11 zile. Numele său e Randy Gardner, iar la sfârșitul acestei perioade de testare, era convins că e un fotbalist faimos. Cu toate că nu jucase niciodată fotbal.
7. Nu știm de ce unii oameni scriu cu stânga
Până în prezent, nu știm de ce există oameni care folosesc prioritar mâna stângă. De asemenea, doar 10% din populația globului intră în categoria stângace a omenirii.
„Motivul pentru care ne fascinează are legătură cu faptul că nu înţelegem de ce”, a spus Silvia Paracchini, genetician la Universitatea Sfântul Andrei din Scoţia. În opinia sa, folosirea mâinii drepte ar trebui să prezinte un avantaj în ce priveşte evoluţia umană. Ea a descoperit că ADN-ul influenţează mâna dominantă, în acelaşi mod în care determină asimetria corpului uman.
Sursa: Playtech