Sfânta Parascheva este pomenită pe 14 octombrie. În jurul acestei date, zeci de mii de pelerini merg la Iaşi pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva (cunoscută şi ca Paraschiva), care este sfânta ocrotitoare a Moldovei.
Una dintre minunile pe care le-a făcut Cuvioasa, a fost când a ajutat o tânără, care trebuia să se căsătorească cu un băiat, dar acesta a părăsit-o şi s-a cununat cu alta. Tânăra a trăit o dezamăgire, nu mai credea în nimeni şi în nimic, nu mai avea nici o speranţă.
Un preot din Ardeal a îndemnat-o pe fată din parohia lui să meargă să se roage la Sfânta Parascheva. După ce s-a rugat la moaşte şi a dat un pomelnic, la o lună mai târziu, fata s-a căsătorit cu un alt băiat şi este foarte fericită, deoarece a avut credinţă şi s-a rugat din tot sufletul.
Mulţi oameni care suferă de dureri crunte intră în biserică, se roagă la moaşte şi pleacă de acolo liniştiţi. Se spune că Sfanta Parascheva vindecă atât durerile sufleteşti cât şi pe cele trupeşti. Acatistul ei face minuni atunci cand este citit cu credinta si evlavie. Mulţi dintre cei care au fost rătăciţi şi îndepărtaţi de la credinta, s-au întors pe calea cea bunp datorită Cuvioasei.
Sfânta Parascheva este cunoscută în popor ca Sfânta Vineri, personaj des întâlnit în basmele românilor. Potrivit Bisericii Ortodoxe Române, cuvioasa Parascheva a săvârşit numeroase vindecări miraculoase şi alte minuni în timpul vieţii sale.
Moaştele Sfintei Parascheva au fost aduse la Iaşi de către domnitorul Vasile Lupu şi aşezate în ctitoria sa, Biserica Sfinţii Trei Ierarhi. La sfârşitul secolului al XIX-lea, moaştele sfintei au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iaşi.