Când Irene Sendler avea doar șapte ani, tatăl ei a murit de tifos, dar în scurtul timp pe care l-a trăit împreună cu el acesta a influențat-o și a făcut-o să-i calce pe urme.
Tatăl ei fusese doctor, Irena a devenit asistentă și oferea mâncare și îmbrăcăminte familiilor sărace. La acea vreme Europa era puternic antisemită, dar Irena, fiind o catolică ferventă, i-a ajutat pe toți deopotrivă.
Din acest motiv naziștii au condamnat-o la moarte, dar destinul avea alte planuri pentru ea. Cu ajutorul mitei pe care a dat-o un soldat, a reușit să scape. Din acel moment va trăi ani la rând sub o identitate falsă – dar nu se va opri niciodată din a-i ajuta pe cei în nevoie. Ea a rămas în istorie datorită faptului că a salvat 2.500 de copii evrei din ghetoul Varșoviei, le-a dat identități false și i-a ajutat să fugă și să supraviețuiască în timpul Holocaustului. În afară de unii diplomați, ea este cea care a salvat cei mai mulți evrei în timpul Holocaustului.
Când războiul s-a terminat, Irena a dezgropat actele tuturor copiilor și oamenilor pe care îi salvase, ea le pusese în borcane și le îngropase în pământ, apoi le-a înmânat Comitetului Evreilor Supraviețuitori.
Iată ce mărturisește ea: ,,Motivul pentru care am salvat acești copii își are orginea în casa și în copilăria mea. Am fost educată să am credința că o persoană neajutorată trebuie ajutată din toată inima, fără să ne uităm la religie sau naționalitate.