SUA șantajează România ”Ori lăsați americanii să extragă gaze de șist pentru a le vinde Europei dependente de gazul rusesc, ori vă vom izola ca pe vremea lui Ceaușescu și vă lăsăm pradă războiului”.
Șantaj sau nu, aproape că nici nu mai contează, căci vorbele lui Friedman au ajuns cu siguranță acolo unde trebuie. Șeful Stratfor este unul dintre analiștii pe care liderii politici și militari de la Washington nu doar că îi ascultă, dar îi și sprijină/ folosește la nevoie. Să fie și acum cazul? România reprezintă o țintă mai veche a SUA, dar una care se dovedește greu de cucerit, măcar la nivel economic, scrie national.ro.
Într-un interviu acordat PRO TV, renumitul politolog evreu născut în Ungaria, la Budapesta, începe în forță: „Americanii vin aici să facă bani!”. „În ultimii ani, investitorii americani s-au săturat de România. Exemplul care îmi vine în minte e Roșia Montană. A devenit un simbol în comunitatea de investitori a ceea ce se poate întâmpla în România. Cred că guvernul a înțeles asta, dar și faptul că principalele voastre resurse sunt cele energetice și minerale”, declară Friedman Stratfor.
„Gazele de șist sunt o armă care poate fi folosită pentru a evita războiul. Rusia controlează Europa prin gaze. Europa are nevoie de resurse alternative, iar România e cea mai bogată în astfel de resurse. De aceea americanii sunt atât de interesați de resursele voastre. România trebuie să decidă dacă va permite exploatarea gazelor de șist. (…) dată fiind poziția strategică a României, exploatarea gazelor de șist e o problemă strategică națională. Gazul de șist limitează influența rusească. Oricât de mult ar putea afecta mediul, el oferă o soluție geopolitică”.
George Friedman se întreabă dacă „va avea SUA interesul de a apăra siguranța națională a României? (…) Trebuie să vă pregătiți pentru ce e mai rău fiindcă, în zona asta, de obicei, ce e mai rău se și întâmplă. Deci, trebuie să întăriți forța armată, nu ca să-i învingeți pe ruși, ci cât să rezistați până la venirea americanilor” .
„Gazele de șist ar putea polua mediul, dar Rusia… Nimic din ce s-a construit nu a rămas fără consecințe asupra mediului. România trebuie să fie sigură că restul Europei are suficient gaz ca să nu poată fi sub șantajul Rusiei. În caz contrar, România va fi izolată, așa cum a fost în timpul Războiului Rece. Riscul ecologic e real, dar riscul geopolitic e și mai real. Pericolul ca România să se întoarcă la perioada când era izolată de toată lumea, ca în vremea lui Ceaușescu, trebuie luat în considerare”.