Sunt ultimele săptămâni cu preţuri plafonate la poliţele RCA. Ne amintim, tarifele au fost plafonate încă din aprilie 2023, iar la final de 2024, Guvernul a decis să prelungească măsura până în martie, anul acesta.
Decizia de plafonare a fost luată după ce companiei Euroins, cel mai mare jucător de pe piaţa RCA, i-a fost retrasă autorizația de funcționare.
Însă, deşi sunt plafonate, şoferii deja plătesc mai mult faţă de anul trecut pentru poliţele de asigurare obligatorie şi sunt scumpiri majore, unele chiar de peste 20%. Spre exemplu, pentru o maşină de oraş, din Bucureşti, un şofer de 37 de ani plăteşte anul acesta cu aproape 300 de lei în plus pentru RCA.
Preţurile de la noi depăşesc media costului din alte state europene, precum Germania. Acolo, RCA-ul costă, în medie, 330 de euro, undeva la 1.600 de lei. În plus, la noi, cei care au avut şi accidente între timp sau conduc o maşină cu un motor mai puternic suportă creşteri de preţ mai mari.
Potrivit specialiştilor, inflaţia este un factor principal care determină creşterile de preţ. Şi ar trebui să ne mai uităm şi la un alt criteriu, spun aceştia. România se află în topul țărilor cu cel mai mare număr de accidente rutiere, ceea ce face ca decontarea pagubelor să fie printre cele mai scumpe din Europa Centrală şi de Est. Ceea ce evident, determină creşterea preţurilor.