În ultima săptămână, numărul de infecții respiratorii a crescut cu 30%, a anunțat Institutul Național de Sănătate Publică. În acest sezon s-a atins și un record: 200.000 de infecții respiratorii în 7 zile. Camerele de gardă sunt copleșite de numărul de pacienți, iar un procent semnificativ dintre aceștia necesită internare. Ministerul Sănătății a făcut apel la oameni să se vaccineze. De asemenea, medicul Adrian Marinescu a făcut același îndemn la Antena 3 CNN, subliniind că nu este prea târziu pentru vaccinarea anti-gripală nici în această lună.
În România este stare de alertă epidemiologică din cauza infecțiilor respiratorii. Ministerul Sănătății recomandă o igienă bună a mâinilor, aerisirea periodică a spațiilor închise, triaj epidemiologic la locul de muncă sau la școală și nu în ultimul rând vaccinarea anti-gripală.
Medicul infecționist Adrian Marinescu, managerul Institutului „Matei Balș”, a explicat la Antena 3 CNN că infecțiile respiratorii pot fi prevenite prin vaccinare și i-a îndemnat pe români să meargă să se vaccineze chiar și luna aceasta, nu este prea târziu.
Play Video
„Vaccinarea antigripală ne-a adus aici. La începutul sezonului eram întrebat cum va fi sezonul acesta, pentru că desigur e impredictibil, și spuneam: spuneți-mi câți oameni se vaccinează ca să vă spun cum va fi sezonul acesta.
E vorba de principiul vaccinării și din păcate pandemia decât să ne ajute mai mult ne-a încurcat. După pandemie, se vaccinează într-o mai mică măsură pentru că din păcate sursele nu sunt credibile, politizarea…se poate discuta mult și nu se va schimba peste noapte, deși rolul nostru al medicilor este să informăm ca să schimbăm lucrurile măcar pentru sezonul următor.
În plus și acum ar trebui să se vaccineze, sezonul e departe de a se fi încheiat”, a explicat medicul.
De asemenea, în cazul în care aveți simptomele unei infecții respiratorii este foarte important să nu vă tratați acasă, cu antibiotic, a spus medicul, ci să mergeți la medicul de familie.
„Să nu ia antibiotic în niciun caz. O persoană în vârstă, cu boli cronice, care respiră greu, sau un copil mic care face febră și nu poate fi corectată evident că va ajunge la camera de gardă, ceilalți însă, după părerea mea, ar trebui să meargă mai întâi la medicul de familie pentru că timpii de așteptare la camera de gardă sunt din păcate lungi și lucrul acesta nu se poate schimba. Trebuie să încercăm să gândim echilibrat.”, a spus Adrian Marinescu.
La Institutul „Matei Balș” ajung în 24 de ore și 250 de pacienți, iar 20% dintre aceștia trebuie internați.
„E o presiune crescută de câteva săptămâni, luna februarie va fi la fel. Sunt infecții respiratorii acute, e și virusul sincițial respirator, alte infecții virale, nu mă refer doar la gripă, sunt și cazurile de boli infecțioase care vin tot timpul anului”, a explicat medicul Adrian Marinescu.
Și la Spitalul Marie Curie au ajuns în ultimele 24 de ore în jur de 200 de copii cu febră mare, tuse severă și probleme de respirație.