Un studiu arată că majoritatea românilor cheltuie 90% din venitul lunar. În acest context, creditele sunt esențiale în viața fiecărui om, mai ales atunci când vrei să-ți atingi cât mai multe obiective cât mai curând. Majoritatea familiilor au credite ipotecare, credite de nevoi persoanle, credite auto sau carduri de cumpărături. Însă, gestionarea datoriilor atunci când ai mai multe credite devine o provocare. Tocmai de aceea, trebuie să știi cum să-ți organizezi bugetul și să-ți faci o strategie clară, astfel încât să îți reduci povara financiară și să eviți problemele de plată. Iată câțiva pași prin care îți poți gestiona mai ușor datoriile.
Stabilește prioritățile și acționează treptat
În primul rând, înainte să ceri o finanțare, evaluaează corect nevoile familiei și alege creditul după ce te-ai informat. De exemplu, locuința este o prioritate pentru confortul și stabilitatea voastră, iar un credit ipotecar avantajos este cea mai bună soluție pentru a o putea achiziționa. La BCR ai opțiunea creditului Casa Mea Natura, care se aplică și caselor verzi, eficiente din punct de vedere energetic. Un astfel de credit te va ajuta să-ți cumperi o casă care îți face economie în buget, pe termen lung, și vei plăti ratele în timp, fără să faci eforturi supraomenești.
Evaluează corect situația financiară
Dacă ai deja rate lunare și cheltuileli care te copleșesc, începe prin a le pune pe hârtie. Listează toate creditele, restanțele, dobânzile, taxele, termenele de plată, dar și cheltuielile lunare esențiale. Astfel, vei avea o imagine mai clasă a cheltuielilor și datoriilor. După ce ai identificat toate datoriile, este important să stabilești care sunt cele mai urgente sau costisitoare. Este important să nu ratezi termenele de plată, deoarece întârzierile pot duce la penalități suplimentare.
O opțiune pentru a simplifica gestionarea datoriilor este o refinantare credit pentru consolidarea acestora. Refinanțarea presupune înlocuirea unui împrumut existent cu unul nou, cu condiții mai favorabile, precum o dobândă mai mică sau o perioadă de rambursare mai lungă.
Încearcă să reduci cheltuielile și să economisești
Ajustarea stilului de viață este primul pas pentru a deveni mai disciplinat cu cheltuielile zilnice. Renunță la lucrurile care nu sunt neaparat necesare sau inutile, redu cantitățile cumpărate din anumite produse, caută ofertele din magazine și încearcă să profiți de astfel de promoții. Minimizând cheltuielile, vei reuși să pui bani deoparte, lunar, și vei putea să îți creezi un fond de rezervă la care să apelezi atunci când rămâi în pană financiară. De asemenea, poți pune aceste sume de bani în depozite la termen, care îți oeră dobândă la 12 luni, înmulțindu-ți banii. Mai mult decât atât, astfel de depozite te disciplinează pentru că vei fi motivat să nu cheltui banii depuși, pentru a obține dobânda la termen.
Gestionarea datoriilor atunci când ai mai multe credite necesită o planificare atentă și disciplină. Prin evaluarea situației tale financiare, stabilirea priorităților, refinanțarea sau consolidarea datoriilor și reducerea cheltuielilor, poți ajunge treptat la o situație financiară mai stabilă.