O dietă pentru diabet optimă nu este nici ușor de găsit, nici ușor de urmat. Totuși, pentru persoanele care sunt în căutarea unei astfel de diete, este de la sine înțeles faptul că ea trebuie urmată – pentru o mai bună gestionare a afecțiunii, implicit pentru a-și putea asigura un stil de viață mai sănătos.
Date fiind aspectele principale ale diabetului, o dieta pentru diabet trebuie să aibă în vedere stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru poate fi realizat în mai multe moduri, după cum urmează!
Aport de nutrienți echilibrat din toate punctele de vedere
Aportul de nutrienți trebuie să fie analizat îndeaproape. În primul rând, trebuie să te asiguri că organismul tău beneficiază de nutrienți, vitamine și minerale în cantități optime – pentru a garanta buna funcționare a organismului în fiecare zi.
Apoi, când vine vorba de carbohidrați, proteine, grăsimi și fibre, trebuie să ai în vedere următoarele:
- În cazul carbohidraților, alege alimente cu un indice glicemic redus, precum cerealele integrale și legumele. Acestea ajută la prevenirea creșterilor subite ale nivelului de zahăr din sânge;
- Când vine vorba de proteine, alege-le pe cele numite slabe, anume carnea de pui, de curcan, peștele, fasolele, precum și legumele. Rolul acestora este de a te ajuta să-ți menții masa musculară, dar mai ales sațietatea, controlând totodată nivelul de zahăr din sânge;
- În cazul grăsimilor, este de la sine înțeles faptul că ar trebui să incluzi în dieta ta doar grăsimi sănătoase, precum cele găsite în nuci, semințe, avocado și uleiul de măsline. Cu acestea, rolul tău este de a gestiona mai bine nivelul de colesterol din organism;
- Nu în ultimul rând, o dietă pentru diabet optimă va include și alimente bogate în fibre. Aceste alimente îmbunătățesc modul în care organismul tău gestionează indicele glicemic. Totodată, o dietă bogată în fibre este recomandată pentru o digestie mai bună!
Toate cele menționate sunt de altfel caracteristicile unei diete sănătoase. Așadar, chiar dacă nu suferi de diabet, o dietă pentru diabet bine pusă la punct te poate ajuta să previi această afecțiune!
Controlul porțiilor și frecvența meselor
Alte două caracteristici importante sunt controlul porțiilor și frecvența meselor. Acestea au rolul de a te ajuta să gestionezi mai bine nivelul de zahăr din sânge, evitând creșterile sau scăderile bruște.
- Când vine vorba de porții, trebuie să mănânci doar atât cât este necesar. Consumul conștiincios de alimente este încurajat pentru a evita supraalimentarea;
- Frecvența meselor este deseori ignorată, deși un aspect destul de important. În unele cazuri, este recomandat să consumi porții mai mici, dar mai frecvent în timpul zilei. Astfel, de la 3 mese zilnice ajungi la 6 – vei putea controla mai bine indicele glicemic al organismului, oferindu-ți alimente, energie când ai nevoie.
Desigur, pe lângă toate acestea, trebuie să duci și un stil de viață sănătos. O dietă pentru diabet nu este de ajuns pentru a ameliora simptomele acestei afecțiuni. De exemplu, activitatea fizică este chiar obligatorie, indiferent de cât de eficientă este dieta ta sau cât de minore sunt simptomele diabetului.
Gestionarea corespunzătoare a diabetului este posibilă numai cu un stil de viață adoptat în permanență – alimentație sănătoasă constant, activitate fizică, răbdare, consecvență și motivație, printre altele.
În acest sens, NUPO îți sare în ajutor cu produsele sale de marcă proprie care acoperă alimentația sănătoasă. Dieta VLCD promovată de NUPO s-a dovedit a fi eficientă în gestionarea și tratarea diabetului de tip 2. Prin urmare, cu ajutorul unei diete pentru diabet eficientă precum cea NUPO, te poți concentra mai mult pe celelalte aspecte importante ale vieții tale – alimentația o poți lăsa cu încredere în mâinile NUPO!