Directorul general adjunct la Compania municipală Termoenergetica Bucureşti S.A., Adrian Ioniţoaei, a afirmat, miercuri, că în viitorul apropiat nu se pune problema scumpirii gigacaloriei, subliniind că sunt 11 obiective la care se lucrează, în diferite faze de finalizare.
“În viitorul apropiat, nu se pune problema măririi. În momentul actual, suntem aproape gata cu toate şantierele, tot ce ţine de funcţionarea optimă a sistemului. Vor rămâne avariile care pot să apară în funcţionarea normală. Sunt 11 obiective la care se lucrează (…). Unul a fost finalizat şi trei sunt în diferite faze de finalizare. Sunt lucrări de amploare”, a precizat oficialul Termoenergetica, potrivit Agerpres.
Preşedintele Habitat, la rândul său, a opinat că “în niciun caz nu se poate scumpi gigacaloria”.
“Nu mă pot considera consumator activ şi să modifici costul în mijlocul iernii. Nimeni cu capul pe umeri nu poate lua decizia să modifice reducerea subvenţiei care să ducă la creşterea aceasta (…). Pe de altă parte, apare şi de la Guvern, pe surse, că se modifică TVA-ul (…). În mod cert, până în ianuarie nu o să modifice nimeni TVA-ul”, a punctat Mereuţă.
„PMB a făcut eforturi foarte mari să reuşească să plătească toate datoriile”
Andrei Creci, directorul general al Asociaţiei de Dezvolare Intercomunitară (ADI) Termoenergetica Bucureşti – Ilfov, a afirmat că suma avansată de oficialul Companiei Termoenergetica nu este datoria Primăriei către Termoenergetica, ci datoria Companiei Termoenergetica către o altă companie de stat – Elcen.
“În ultimii ani, PMB a făcut eforturi foarte mari să reuşească să plătească toate datoriile ce reies din contractul de delegare şi s-a şi împrumutat ca să poată să plătească la sfârşitul anului 2022 şi alte feluri de datorii pe care Termoenergetica le are către Elcen.
Deci miliardul de care am auzit că se vorbeşte nu este datoria Primăriei către Termoenergetica, ci datoria Companiei Termoenergetica către o altă companie de stat Elcen. Aici trebuie să se reglementeze şi poate se face acea fuziune de care s-a tot vorbit. În acest moment, cele trei entităţi implicate, adică noi, ADI, Compania energetică a Municipiului Bucureşti şi Compania Elcen a Ministerului Energiei au creat, conform legii, o comisie de lucru şi au făcut o achiziţie comună pentru desemnarea consultantului în vederea fuziunii (…).Suntem pe calea cea bună”, a subliniat Creci.
„Responsabilitatea noastră este de a asigura apa caldă la baza blocului”
În cadrul dezbaterii, reprezentanta Companiei Termoenergetica Bucureşti SA, Georgeta Niţescu, a vorbit despre livrarea apei calde la etajele superioare, precum şi despre preţul pe care compania îl solicită consumatorului, în condiţiile în care apa caldă şi căldura sunt furnizate la o temperatură necorespunzătoare, timp de mai multe zile.
“Responsabilitatea noastră este de a asigura apa caldă la baza blocului. Pentru verticală, există posibilitatea de a face un sistem de recirculaţie pe verticală. În proiectul de reabilitare a blocului a existat şi această realizare a recirculaţiei pe verticală, care asigura instantaneu apa caldă şi pe verticală (…).
Pentru stornarea unei cantităţi nelivrate, asociaţia, prin reprezentantul legal, poate să facă o solicitare pentru vizualizarea parametrilor şi în funcţie de aceştia, care trebuie să fie situaţi sub valoarea minimă de 50 de grade, se poate acorda o stornare pentru cantitatea neasigurată în anumite perioade”, a detaliat Niţescu.