Dacă săptămâna aceasta ne bucurăm de o vreme de primăvară, începând de săptămâna viitoare, temperaturile scad drastic. Un val de aer rece vine peste România, începând de pe data de 3 noiembrie, iar temperaturile extrem de scăzute pentru această perioadă se vor menține până după jumătatea lunii noiembrie.
Până pe data de 2 noiembrie, temperaturile vor fi mai ridicate decât de obicei, în special în regiunile din sud-vestul țării. În schimb, se așteaptă să plouă mai puțin decât normal în întreaga țară, cu o lipsă mai mare de precipitații în vest și nord-vest.
Începând de pe data de 3 noiembrie, temperaturile încep să scadă semnificativ în toate regiunile, sub cele obișnuite în această perioadă, potrivit modelelor ECMWF. Potrivit noilor date, va fi și mai frig din 6 noiembrie încolo.
De asemenea, se va observa o cantitate redusă de precipitații în întreaga țară, dar în special în partea vestică.
Vremea extrem de rece se va menține până pe data de 17 octombrie, iar cantitățile de ploaie vor începe să se apropie de normalul perioadei în toată țara.
După jumătatea lunii noiembrie, temperaturile încep să crească ușor și să se apropie de valorile normale pentru această perioadă.
Iarna aceasta va fi una mult mai caldă
Iarna 2024/2025 în Europa va fi o iarnă mai caldă decât în mod normal cu cantități de zăpadă sub medie, potrivit siteului de prognoză Severe Weather Europe.
Cele mai recente prognoze arată un sistem de înaltă presiune La Niña în Pacificul de Nord și o zonă largă de joasă presiune din Canada în sudul Groenlandei. O zonă puternică de înaltă presiune se extinde din sudul Statelor Unite peste Atlantic și în Europa continentală.
Un astfel de model de presiune împinge curentul în nordul și nord-vestul Statelor Unite. Dar peste Europa, curentul este împins mai spre nord, din cauza zonei de înaltă presiune de peste continent, explică climatologii.
„Privind mai întâi prognoza temperaturii de suprafață pentru Europa, vedem o iarnă mai caldă decât în mod normal pe o mare parte a continentului. La asta ne putem aștepta datorită influenței sistemului de înaltă presiune care se extinde pe întreg continentul, așa cum este prezis de modele”, scrie Severe Weather Europe.
Prognoza precipitațiilor pentru Europa arată un sezon mai uscat din cauza anomaliei de înaltă presiune. Părțile nordice îndepărtate ale continentului prezintă mai multe precipitații decât în mod normal, deoarece se estimează că fluxul de curenți se va deplasa peste această parte. Mai multe precipitații se observă și în sud și sud-est.
Potrivit prognozei speciale de ninsoare din datele ECMWF, în Europă cantitatea de zăpadă va fi sub medie pe întreg continentul, datorită unei zone de înaltă presiune. Mai multe ninsori decât în mod normal sunt prognozate doar în părțile nordice îndepărtate.