Mircea Geoană, candidatul independent la Preşedinţia României, a făcut apel, luni, la electoratul român şi la diaspora basarabeană cu dublă cetăţenie şi cea românească din Europa să vină în număr mare la primul tur al alegerilor prezidenţiale, din 24 noiembrie, pentru că, în opinia sa, spre deosebire de celelalte prezidenţiale, de această dată „adevărata finală se joacă în turul întâi.”
„Aş vrea să fac un apel de aici, de la Timişoara, şi către cei de acasă şi către diaspora basarabeană cu dublă cetăţenie, către masiva diasporă românească din Europa şi din toată lumea asta. Veniţi la vot în număr mare din primul tur.
Pentru că la aceste alegeri, spre deosebire de celelalte din ultimii 35 de ani, adevărata finală se joacă în turul întâi, nu în turul doi”, a afirmat Mircea Geoană în cadrul unei dezbateri publice cu cetăţenii judeţului, prilejuită de lansarea ofertei politice „Angajamentului Meu pentru România”, potrivit Agerpres.
El a subliniat că există o situaţie inedită la aceste alegeri pentru Cotroceni, atât prin apariţia unui candidat independent cu şanse, cum este, în opinia sa, cazul lui, dar şi pentru că există o situaţie destul de complexă, inspirată din modelul alegerilor prezidenţiale din anul 2000.
De această dată, „scenariul” ar fi, potrivit lui Geoană, ca în turul doi să intre candidatul PSD, Marcel Ciolacu, şi cel al AUR, George Simion, pentru ca la Cotroceni să ajungă Marcel Ciolacu.
„Eu văd acum, în România, un fel de combinaţie între anul 2000, cu alegeri Iliescu – Vadim şi anul 2009, în pragul crizei financiar-bugetare şi austerităţii cumplite care a venit după ce, tot în an electoral, tot în an de alegeri prezidenţiale, Guvernul de atunci s-a prefăcut că nu avem deficite, că economia merge şi imediat după alegeri a venit scadenţa şi socoteala.
Este un plan activ. (…) Cred că este mai important să îţi păstrezi reputaţia şi să mergi mai departe ca partid proeuropean (PSD – n.r.), decât să fii suspectat sau să intri într-o combinaţie care nu face bine, este toxică şi pentru care vor plăti eventual un preţ mai mare decât se justifică. Vreau să fac de asemenea un apel şi către votanţii altor partide. Sper să mă voteze pe mine. PNL este partid important. PNL este util pentru democraţia românească să facă un scor la parlamentare cât mai mare”, a detaliat Mircea Geoană.
În altă ordine de idei, el a arătat că trebuie gândit extrem de serios modelul economic şi contractul social, dar şi rolul României în Europa şi în lume.
„Angajamentul meu pentru România: o reformă reală a sistemului politic şi esenţa candidaturii mele ca independent, cu sprijinul mişcării România Renaşte (…). România, în aceşti 20 de ani de la integrarea europeană, a avut o creştere economică spectaculoasă. Faţă de 2004, când am părăsit eu guvernarea, PIB-ul României a crescut de 4,5 ori, printre cele mai mari rate de creştere din Europa. Este un lucru formidabil de interesant şi de util şi trebuie aplaudat. Paradoxul românesc este că în condiţiile în care am crescut economic spectaculos, ţara nu s-a dezvoltat”, a afirmat Geoană.
Potrivit acestuia, politica externă va deveni una „extrem de viguroasă” dacă va deveni el preşedintele României, respectuoasă faţă de alianţele din care face parte, dar mult mai pragmatică şi mai orientată pe rezultat.
„Vom ridica parteneriatele noastre principale la un alt un nivel. Pe cel cu SUA, pe care l-am conceput şi l-am început ca foarte tânăr ambasador, am vorbit să avem un tratat bilateral cu Franţa, să intrăm într-o relaţie de parteneriat şi de tratat bilateral cu Spania, România să adere la trendul de la Weimar, care astăzi funcţionează între Germania, Polonia şi Franţa. Natural, România este al patrulea jucător: Germania, Polonia, Franţa, România.
Trebuie să ducem şi relaţiile noastre externe la nivelul următor, cu acelaşi scop. Mai multe joburi, mai mulţi bani, mai multă dezvoltare, mai mult respect, mai multă influenţă. Asta înseamnă o naţiune ambiţioasă şi care îşi pune toate resursele la treabă”, a subliniat Mircea Geoană.