Candidatul independent la alegerile prezidenţiale Mircea Geoană a declarat luni, cu ocazia unei vizite la Iaşi, că România şi Republica Moldova trebuie să profite împreună de reconstrucţia Ucrainei.
El a menţionat că va da curs unei invitaţii mai vechi a Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi pentru a participa la o conferinţă pentru reconstrucţia Ucrainei.
“Vin cu mare plăcere, vin şi cu experienţa şi contactele pe care le-am acumulat în perioada lungă de mandat la NATO. Am invitat şi un număr cât mai mare de oameni de afaceri basarabeni, pentru că este foarte important ca România şi Republica Moldova să profite împreună de reconstrucţia Ucrainei, şi vreau să găsim formule practice, pragmatice, inclusiv de finanţare, inclusiv de colaborare cu companii occidentale, pentru a putea fi siguri că, la reconstrucţia Ucrainei, şi România şi companiile noastre şi oamenii noştri din România şi din Republica Moldova profită. Este normal, am ajutat şi ajutăm Ucraina, este normal ca şi la reconstrucţie să avem aceste dividende economice ale investiţiei şi de multe ori sacrificiului nostru pentru vecinul nostru”, a afirmat Mircea Geoană.
Întrebat dacă în calitate de viitor preşedinte ar pregăti România pentru pace sau pentru război, Geoană a precizat că datoria unui şef de stat este aceea de a asigura pacea naţiunii pe care o conduce.
“Principala obligaţie a unui preşedinte, şi în cazul meu cu atât mai mult, cu experienţa de la NATO, este să ţinem ţara în pace. Este principala misiune a unui preşedinte să-şi ţină naţiunea în pace, să ţină naţiunea independentă, suverană şi capabilă să funcţioneze la nivelul cel mai înalt posibil. De aceea, cu experienţa mea, şi spun asta fără falsă modestie, cred că sunt cel mai bine pregătit pentru a evita situaţii de escaladare. (…) Eu mă gândesc mai degrabă cum putem să colectăm dividendele păcii.Vreau să vă reamintesc faptul că flancul estic al NATO începe de la Carei, începe din nordul Transilvaniei, vine în Bucovina românească şi după aceea coboară până la Mangalia. Acest nou flanc estic al NATO, şi cu venirea Republicii Moldova şi a Ucrainei către Europa, va reprezenta o schimbare istorică de şanse de dezvoltare pentru Moldova românească, pentru nordul Transilvaniei, care şi el suferă şi cred că această zonă va fi una dintre cele mai interesante şi dinamice zone ale României din punct de vedere economic”, a mai declarat Mircea Geoană. AGERPRES