Vara a trecut repede pe lângă noi, iar după ce ne-am bucurat de temperaturi ridicate și zile mai lungi a venit momentul să ne pregătim de toamnă, ce aduce alături de ea mai puține ore de lumină. Iată când trecem la ora de iarnă în 2024, dar și care sunt sfaturile de care trebuie să ținem cont pentru a ne adapta mai ușor schimbării.
Când trecem la ora de iarnă în anul 2024
Românii s-au bucurat de zile mai lungi, însă se pregătesc ușor pentru toamnă, atunci când zilele se scurtează, iar temperaturile încep să scadă. În ultima duminică a lunii octombrie, mai exact în data de 26 spre 27 octombrie, românii vor trece la ora de iarnă. Acela o să fie momentul în care ceasurile se vor da înapoi, iar ora 04:00 va deveni ora 03:00, astfel românii o să aibă parte de o oră în plus de somn.
Motivul pentru care românii dau ceasul cu o oră în urmă pentru a trece la ora de iarnă este pentru a se bucura de mai multă lumină naturală. Convenția fusurilor orare arată că ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, diferențele de fus orar fiind reprezentate de fiecare gradele longitudine, deoarece la 15 grade longitudine se adaugă o oră.
Această numărătoare începe de la meridianul de origine, localitatea Greenwich, în sens pozitiv către est, astfel țara noastră se află în fusul orar 2, potrivit ziarulunirea.ro.
Sfaturi care să ne ajute să ne adaptăm mai repede schimbării
Trecerea la ora de iarnă poate aduce un stres în plus organismului nostru, motiv pentru care trebuie să ținem cont de câteva recomandări din partea specialiștilor, astfel încât schimbarea orei să nu își pună atât de mult amprenta asupra noastră.
Este indicat să oferim o atenție sporită programului de somn pe care îl avem, iar un mod prin care putem să facem asta este să încercăm să ne culcăm și să ne trezim la aceeași oră, chiar și în zilele de weekend sau libere.
Pentru a trece cu brio peste schimbarea orei este recomandat să avem o dietă echilibrată, bogată în fructe și legume.
Specialiștii consideră că dieta pe care o avem poate diminua efectele negative pe care le poate avea schimbarea orei asupra organismului. De altfel, este important să rămânem activi pentru a menține energia pe care o avem și starea de bine, potrivit csid.ro. Fiecare persoană este diferită, iar adaptarea la noua oră poate să dureze o zi sau o săptămână.