Mutarea pacientului din pat în scaunul cu rotile necesită o atenție sporită din partea îngrijitorului, pentru a evita accidentările. De aceea, se recomandă o comunicare eficientă între persoana asistată și cea care asigură transferul.
Mutarea pacientului din pat în scaunul cu rotile necesită o atenție sporită din partea îngrijitorului, pentru a evita accidentările. De aceea, se recomandă o comunicare eficientă între persoana asistată și cea care asigură transferul.
Pașii unei mutări sigure din pat într-un scaun cu rotile:
-
Stabilizează scaunul cu rotile
Asigură-te că folosești un scaun cu rotile sigur, care este blocat, astfel încât să nu se deplaseze pe durata mutării. Îndepărtează cotiera și suporturile pentru picioare, pentru a elimina orice pericol ca persoana imobilizată să se împiedice și să se accidenteze.
-
Sprijină persoana asistată să se așeze
Pentru a ajuta persoana asistată să se așeze în scaunul cu rotile, pune o palmă între omoplați și una sub genunchi, astfel încât să poată sta la marginea patului, în poziția de șezut.
-
Ridicarea din pat
Odată ce persoana este la marginea patului, în poziția de șezut, este momentul să încerci să o ridici. Poziționează brațele sub axilele acesteia și cuprinde-o ferm. Dacă îți este dificil, folosește o centură specială de transfer, ce se așază în jurul taliei persoanei asistate, pentru a putea să o ridici mai ușor și în siguranță.
Este important, de asemenea, ca aceasta să aibă piciorul cel mai îndepărtat de scaunul cu rotile între picioarele tale. Ridic-o și așază pe scaunul securizat, cu mâinile în jurul ei.
-
Așezarea în scaunul cu rotile
Cu genunchii îndoiți, coboară persoana asistată și poziționeaz-o în scaunul cu rotile. Așază-i picioarele în suportul destinat acestora, reașază cotiera și deblochează fotoliul rulant.
Alegerea unui scaun cu rotile potrivit
Dacă unele persoane cu dizabilitate parțială pot utiliza un cadru de mers pentru a se deplasa, altele au nevoie de scaune cu rotile adaptate nevoilor acestora. Alege un model manual sau unul electric, în funcție de buget și de gradul de gradul de dizabilitate.
Unele persoane pot utiliza brațele pentru a acționa manual scaunele, în timp ce altele nu au putere în partea superioară a corpului. Acestora le este recomandat un scaun cu rotile electric. Unele dintre acestea sunt echipate cu manete de control, prin care se pot deplasa în siguranță, fără însoțitor, pe distanțe lungi.
Cu un scaun cu rotile potrivit și instalarea unor accesorii, precum bare de protecție, casa devine un spațiu mult mai sigur pentru persoanele cu dizabilități, iar deplasarea și transferul din pat în dispozitivul ajutor de mers se poate realiza confortabil și fără risc de accidentare.
Articol redactat de agentia Campaigns.