Este alertă în Ungaria și Slovacia din cauza creșterii debitului Dunării în urma ploilor abundente. Budapesta se pregăteşte pentru un nivel record al apelor, iar soldații și mii de voluntari umplu saci cu nisip pe mal, pentru a evita potențialele pagube. În Bratislava, Dunărea a atins peste noapte un nivel maxim de aproape 10 metri.
În Budapesta, fluviul înregistrează un nivel de 6,2 metri, iar până sâmbătă, ar putea ajunge la 8,5 metri. Insula Margaret, o zonă de agrement cu hoteluri şi restaurante, a fost închisă.
În Visegrad şi Szentendre, aflate la nord de Budapesta, autorităţile au organizat baraje mobile pentru a limita inundaţiile de pe Dunăre.
În Slovacia, ministrul Mediului, Tomas Taraba, a declarat că Dunărea a atins peste noapte un nivel maxim de aproape 10 metri, iar acum nivelul apei va scădea încet. Acesta a declarat că pagubele cauzate de inundaţii în întreaga ţară au fost estimate la 20 de milioane de euro.
La Bratislava, ministrul pentru mediu a declarat că nivelul Dunării a atins un punct de vârf, dar că debitul va scădea. El a spus că barierele mobile au salvat centrul istoric, dar că sunt pagube, inclusiv la liniile de tramvai. Pagube majore au fost observate la grădina zoologică, care este inundată. Au fost afectate și pădurile de lângă Bratislava.
Hidrologi: Debitul Dunării se dublează în următoarele zile la graniță
Debitul Dunării la intrarea în România aproape se va dubla în următoarea săptămână, potrivit prognozei anunțate de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.
Hidrologii au emis prognoza debitelor şi nivelurilor în intervalul 16 -23 septembrie, conform căreia debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere pe toată perioada de prognoză până la valoarea de 6900 m3/s, situându-se peste media multianuală a lunii septembrie (3800 m3/s), exceptând primele două zile ale intervalului.
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creștere, exceptând prima zi a intervalului când vor fi relativ staționare pe sectorul Oltenița – Tulcea.