Viitorul pieței de gaze în România nu arată deloc bine pentru consumatori, consideră președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță. Odată cu liberalizarea din 2025, prețurile vor crește semnificativ, iar consumatorii nu sunt pregătiți pentru această schimbare.
Prețurile la gaze vor crește în 2025 odată cu liberalizarea pieței
Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), a vorbit despre perspectiva creșterii prețurilor la gaze în anul 2025, odată cu dispariția sistemului de plafonare.
Chisăliță a explicat că, începând cu 1 aprilie 2025, piața gazelor va fi liberalizată, iar consumatorii se vor confrunta cu prețuri mai mari, pe fondul unei piețe libere insuficient pregătite.
Consumatorii nu sunt pregătiți pentru această schimbare
Potrivit legislației actuale, plafonarea prețurilor la gaze va expira pe 31 martie 2025, ceea ce va duce la liberalizarea completă a pieței.
„De la 1 aprilie anul viitor, piața va fi liberalizată”, a declarat Chisăliță, menționând că nu este exclus ca legislația să fie modificată pe ultima sută de metri, așa cum s-a mai întâmplat în trecut, transmite DCBusiness.
Președintele AEI a subliniat că „consumatorii nu sunt pregătiți” pentru această schimbare, comparând situația cu momentele din 2020, când prețurile la gaze au fost liberalizate pentru prima dată, și 2021, când s-a liberalizat piața energiei electrice.
Chisăliță a avertizat că există riscul ca prețurile să crească din nou semnificativ și ca acest lucru să ducă la o dezamăgire generală față de piața liberă, afectând negativ clienții finali.
„Va fi unul foarte ridicat și, prin urmare, mă tem că ne vom confrunta cu creșteri de prețuri”, a precizat el, subliniind că liberalizarea pieței ar trebui să fie un mecanism benefic pentru consumatori, dar în realitate, acest lucru nu se întâmplă întotdeauna.
Trei soluții pentru reducerea prețurilor la gaze
Dumitru Chisăliță a propus trei soluții concrete pentru reducerea prețurilor la gaze în România, însă și-a exprimat scepticismul că acestea se vor concretiza în viitorul apropiat:
Reducerea costurilor de producție și distribuție – Chisăliță a explicat că prețul la gaze ar putea scădea doar dacă se reușește o reducere a costurilor. „Atâta timp cât costurile vor fi ridicate, nu vom putea avea niciodată prețuri mai mici”, a afirmat expertul, subliniind importanța eficientizării sistemului.
Diminuarea fiscalității – O fiscalitate ridicată, cum este cea din România, îngreunează reducerea prețurilor. Chisăliță a sugerat că regândirea sistemului fiscal ar putea oferi o șansă pentru scăderea prețurilor. „Doar prin diminuarea acestei fiscalități putem spera la prețuri mai mici”, a spus el.
Creșterea concurenței în piață – Președintele AEI a subliniat importanța concurenței în stabilirea unor prețuri mai accesibile pentru consumatori. „Prețul în piață nu scade dacă nu există concurență”, a explicat Chisăliță, adăugând că furnizorii nu vor vinde mai ieftin decât primesc într-o piață lipsită de o concurență reală.
Previziuni pesimiste pentru 2025
Chisăliță a subliniat că, din păcate, niciuna dintre aceste trei soluții nu pare să fie pe cale să se materializeze până în 2025, ceea ce face inevitabilă o creștere a prețurilor după liberalizarea pieței la gaze. El a avertizat că acest lucru va avea consecințe economice, energetice și sociale, afectând puternic atât consumatorii individuali, cât și sectoarele industriale.
„Vom avea niște creșteri de preț ca urmare a liberalizării și, de aici, toate consecințele inevitabile”, a concluzionat expertul.
El a adăugat că, în absența unor măsuri concrete, consumatorii ar putea fi supuși unor presiuni pentru a semna contracte cu clauze nefavorabile.