Din septembrie 2024, anumiți elevi urmează să primească un ajutor din partea statului în valoare de 300 de lei. Cine sunt acestia și ce condiții trebuie să îndeplinească?
300 de lei ajutor din partea statului pentru anumiți români
Statul român vrea să vină în ajutorul elevilor care doresc să își continue studiile în România. Astfel, potrivit romaniatv.net, se garantează dreptul elevelor gravide sau al elevilor părinți să beneficieze de prioritate la transferul într-o unitate de învățământ care oferă nivelul antepreșcolar pentru a putea înscrie copiii.
De asemenea, daca elevii se confruntă cu unele probleme financiare, vor avea ocazia să participe la cursuri în timp ce vor primi un sprijin din partea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
De asemenea, elevii care frecventează o formă de învățământ special, în România și care nu pot utiliza mijloace de transport în comun vor avea parte de un ajutor constând într-o sumă de bani forfetară.
În România urmează să fie introduse bursele de reziliență
În România urmează să fie introdusă o prevedere importantă prin care se instituie bursa de reziliență în valoare de 300 de lei lunar, ca formă de stimulare a elevilor pentru a încuraja progresul în învățare.
Aceste burse vor fi acordate în anul școlar imediat următor întoarcerii acestora în unitatea de învățământ la care au fost inițial înmatriculați.
În același timp, se va extinde și aria de beneficiari ai bursei sociale în valoare de 300 de lei lunar, incluzând elevii cu vârsta de până în 30 de ani, care nu sunt angajați pe piața muncii și sunt înscriși în formele de învățământ cu frecvență redusă sau în programele educaționale de tip „A doua șansă”.
De menționat este faptul că bursa de merit va fi de 450 de lei pe lună.
În cazul în care un profesor este cercetat pentru diverse fapte care constituie infracțiuni incompatibile cu funcția didactică, pe întreaga durată a cercetării penale, acesta nu va mai avea voie să le predea elevilor, dar își va putea păstra drepturile salariale.
Ordonanța de Urgență conține și unele modificări pentru învățământul universitar, mai exact:
– Se clarifică cadrul legal prin care Ministerul Educației poate acorda anual burse pentru studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat, pentru studii postuniversitare și postdoctorale, pentru stagii de cercetare în străinătate, din fonduri constituite în acest scop, prin hotărâre a Guvernului. Aceste burse se obțin prin concurs organizat la nivel național.- Se reglementează acordarea burselor românilor de pretutindeni, având în vedere că la nivelul instituțiilor de învățământ superior de stat din România, studenții români de pretutindeni au performanțe academice foarte bune, ținând cont de contextul politicii Guvernului României de sprijinire a comunităților de români de pretutindeni.
Care sunt noile criterii de acordare a burselor
Bursele de merit vor fi condiționate de media 10 la purtare sau de calificativul foarte bine, la finalul anului școlar anterior și de numărul de absențe nemotivate.
Astfel că, elevii vor primi burse de merit, de reziliență și tehnologică, în anul școlar 2024-2025, doar dacă au media 10 la purtare la finalul anului școlar anterior, potrivit proiectului de OUG adoptat vineri de Guvern.
Alte propuneri care apar în OUG sunt:
„Bursele care se acordă elevilor din sistemul de învățământ preuniversitar sunt: a) bursă de excelență olimpică (I și II); b) bursa de merit; c) bursa de reziliență; d) bursă socială; e) bursă tehnologică.”
Pentru anul școlar 2024 – 2025, cuantumul minim al burselor este stabilit după cum urmează: a) bursă de merit – 450 de lei/lună; b) bursă de reziliență – 300 de lei/lună; c) bursă socială – 300 de lei/lună; d) bursă tehnologică – 300 de lei/lună”.
„Bursele elevilor din învățământul preuniversitar sunt alocate din bugetul Ministerului Educației, după cum urmează:
1. a) numărul burselor de merit cumulate cu numărul burselor de reziliență se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, cu respectarea criteriilor și condițiilor stabilite prin metodologia-cadru; b) bursele de reziliență se acordă și pentru elevii cu afecțiuni oncologice și/sau cronice școlarizați, pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni, în cadrul „Școlii din Spital” sau la domiciliu, în anul școlar următor revenirii în unitatea de învățământ la care au fost înmatriculați anterior; c) bursele sociale pentru toți elevii care se încadrează în criteriile și condițiile stabilite prin metodologia-cadru; d) bursele tehnologice pentru elevii care frecventează învățământul tehnologic și care se încadrează în condițiile stabilite prin metodologia-cadru; e) bursele de excelență olimpică I și II pentru toți elevii care au obținut distincțiile prevăzute la alin. (11) lit. a) şi b), cu respectarea prevederilor metodologiei-cadru”.
Printre beneficiarii burselor de merit se numără de drept și elevii care au obținut premiul I la concursurile școlare naționale recunoscute de Ministerul Educației, câștigătorii medaliilor de aur/locului I la campionatele naționale organizate de federațiile sportive naționale în sporturi olimpice/probe olimpice, precum și alte categorii de elevi de gimnaziu și liceu cu performanțe educaționale, artistice sau sportive în conformitate cu prevederile metodologiei-cadru prevăzute la alin. (1).