În România zilelor noastre, combustibilul solid rămâne cea mai utilizată sursă pentru încălzirea spațiilor de locuit. Pentru multe zone, în special din mediul rural, aceasta este singura modalitate de a trece cu brio peste anotimpul rece. Astfel, echipamentele care funcționează pe bază de combustibil solid rămân în topul preferințelor românilor.
Pentru a eficientiza întregul proces, specialiștii au creat ceea ce astăzi numim cazane peleti. Sunt recunoscute pentru confort, accesibilitate și întreținere ușoară. Dacă și tu ai nevoie de un sistem individual de încălzire, înseamnă că ai ajuns unde trebuie. Vei descoperi, pe parcursul acestui articol, cele mai solide 5 argumente care te vor convinge să faci o alegere corectă.
Nu ai nevoie de gaze
Pentru mulți români, accesul la gazele naturale rămâne doar o poveste frumoasă. De altfel, racordul, chiar și în zonele ușor accesibile, este un proces greoi. Astfel, combustibilul solid rămâne pentru unii cea mai bună alternativă. Cazanele sunt recomandate pentru cei care locuiesc la casă și pot construi o cameră tehnică, cu acces la curent electric.
Confort prelungit
Arderea peleților produce o combustie uniformă și eficientă, sporind confortul termic pe termen lung. De asemenea, spre deosebire de lemnele clasice, peleții pot fi manipulați și depozitați cu ușurință, fără eforturi obositoare. Cazanele noi pot doza peleții în funcție de temperatura atinsă, contribuind astfel și la un consum redus de energie. Confort pe toate planurile.
Întreținere ușoară
E greu să îți faci timp pentru toate treburile din gospodărie atunci când jobul îți ocupă o mare parte din zi. Avantajul cazanelor pe peleți este acela că se curăță rapid. Peleții ard integral și lasă în urmă doar o cenușă extrem de fină. Aceasta poate fi îndepărtată cu ușurință, fără eforturi majore. Sigur că vei găsi toate instrucțiunile de curățare și întreținere în manualul de utilizare. E destul de simplu, la îndemâna oricui.
Ecologie
Peleții sunt compuși din rumeguș și alte deșeuri lemnoase și deshidratate. Practic, aceștia sunt biodegradabili. Granulele rezultate sunt atât de compacte încât au capacitatea de arde complet, fără să producă emisii de gaze cu efect de seră. Experții sunt de părere că nivelul de CO2 eliminat de peleții arși poate fi comparat cu nivelul asimilat de vegetația prezentă în jurul gospodăriei.
Costuri reduse
Deși un sistem care funcționează cu ardere pe lemn este cu mult mai ieftin, costul achiziției în cazul cazanelor pe peleți se va amortiza în timp. În primul rând, peleții au un randament de ardere mare. Apoi, costul acestora este mai mic, la fel și eforturile depuse pentru depozitarea pe termen lung. Sunt foarte practice și extrem de eficiente, mai ales pentru zonele rurale.
În concluzie, cazanele pe peleți sunt cele mai accesibile variante pentru multe gospodării din România. Alege înțelept pentru casa ta!