Mircea Geoană, secretar adjunct al NATO, a declarat adesea faptul că acest conflict armat dintre Rusia și Ucraina ar fi un eveniment unic în istroie. Despre acest subiect a vorbit chiar și în ultima sa carte, „Bătălia pentru viitorul României”, lansată în luna noiembrie a anului trecut. Iar în cadrul unui interviu acordat gazetarului și publicistului Ion Cristoiu, al doilea om din Alianța Nord-Atlantică declară faptul că omenirea a mai trecut de-a lungul timpului prin asemenea scenarii, însă de data aceasta este ceva diferit.
„Într-adevăr, nu este nimic nou sub soare! Omenirea a mai trecut prin războiaie de-a lungul timpului. Astfel de vremuri le-am mai trăit, de la Sparta și Atena, până la Imperiul Britanic, la americani și așa mai departe”, spune Mircea Geoană în cadrul interviului acordat lui Ion Cristoiu. „Însă acum observăm evoluțiile tehnologice, la plural. Avem parte de mai multe revoluții în același timp în acest domeniu”.
Geoană, despre România, la final de război
Secretarul adjunct al NATO este responsabil în cadrul Alianței cu inovarea, conduce departemanetul de profil. Și spune că în permanență e ceva nou, că lucrurile se schimbă în permanență. „De inteligența artificială nici nu mai are rost să vorbim”, spune el. „Dar de menționat că în timpul acestui război se investează noi materiale care nu sunt în Tabloul lui Mendeleev, se inovează noi forme de energie ceea ce va duce ca sistemul actual ca producție și de transport să se modifice profund”.
Mircea Geoană vorbește pe mai departe în dialogul cu Ion Cristoiu despre scrimbarea masivă a societăților democratice. De la modul de a interacționa și până la sistemul economic ar urma să sufere schimbări importante de pe urma evoluțiilor rapide ce au intervenit odată cu acest conflict militar din Europa, spune Mircea Geoană. „Pentru România, țara noastră se află într-un moment moment foarte bun al istoriei naționale, suntem în NATO, în UE, putem profita de pe urma asta”.
„De asemenea, este o perioadă și plină de vulnerabilități. Căci sistemul nostru politic și modul în care gestionăm țara este atât de în spatele nevoilor în spatele perioadei transformatoarea, încât sunt îngrijorat mai degrabă de vulnerabilități interne decât de riscuri externe pentru țara mea”, subliniază Mircea Geoană. Cara adaugă apoi că România fie va ieși o victimă după toată această perioadă, fie o invingătoare. Și că totul depinde de cât de bine va știi conducerea țării să profite de aceste oportunități.
Momentul februarie 2022
Întorcându-se apoi la acel moment, de 24 februarie 2022, ziua în care trupele rusești au pătruns pe teritoriul Ucrainei, Mircea Geoană spune că se știa. Echipa NATO, în colaborare strânsă cu serviciile de informații din Statale Unite, aveau la cunoștință faptul că acest conflict militar va începe. Era atunci doar o chestiune de timp. „În momentul în care anticipezi o tragedie atât de mare, trebuie să fi pregătit și bine informat înainte”, afirmă Mircea Geoană.
„Știam atunci că acest moment vine, nu știam când exact, dar știam că se va întâmpla”, povestește al doilea om în NATO. „Însă această Alianță este o întreagă mașinărie bine pusă la punct. Știam ce e de făcut de dinainte, ce decizii sunt de luat, absolut fiecare pas în parte. Evident, emoția a fost fantastică. Căci una este să te pregătești teoretic și alta este să vezi cu ochii tăi că izbucnește un război în Europa la peste 70 de ani distanță față Al Doilea Război Mondial”.