3.500 de lei în fiecare lună pentru acești români! Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea care prevede majorarea indemnizației pentru anumiți români din noiembrie 2023.
Indemnizația pentru veteranii de război, văduvele de război și invalizi a crescut din ianuarie 2024. Președintele României, Klaus Iohannis, a aprobat legea privind această majorare în noiembrie 2023.
Astfel, începând din acest an, suma a crescut cu aproximativ 13,8%. Scopul acestei măsuri legislative este de a oferi o nouă formă de apreciere persoanelor respective, reprezentând modul în care statul român își exprimă respectul față de cei care și-au dedicat viața serviciului pentru țară. Aceasta constituie și o formă de compensație materială, menită să contribuie la asigurarea unui trai decent pentru invalizi, veteranii de război și văduvele de război.
Ajutorul financiar este scutit de impozit. Reprezintă 50% din salariul mediu brut pe țară, care, în prezent, este de 7000 de lei. În cifre absolute, acest lucru se traduce într-o indemnizație actuală de 3.500 de lei. Categoriile eligibile pentru aceste beneficii includ veteranii de război, văduvele acestora și invalizii.
„Invalizilor de război, veteranilor de război şi văduvelor de război li se acordă, lunar, o indemnizaţie de gratitudine, neimpozabilă, în valoare de 50% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferent anului pentru care se face plata”, se arată în legea respectivă.
Veteranii de război primesc indemnizație, la care se adaugă un spor lunar în funcție de durata serviciului lor în timpul conflictului, precum și o rentă în cazul în care au fost decorați conform prevederilor legale. Văduvele veteranilor de război au drepturi similare, cu mențiunea că aceste drepturi se mențin și în situația în care nu s-au recăsătorit.
Cum se poate obține indemnizația?
Documentele necesare pentru solicitarea indemnizației sunt următoarele:
cerere pentru indemnizație de văduvă de veteran de război;
act doveditor că soțul decedat avea statutul de veteran de război la data decesului;
legitimația veteranului de război decedat;
talonul de pensie al veteranului (indicând indemnizația);
talonul de pensie al văduvei;
certificatul de deces al veteranului;
certificat de naștere al văduvei;
certificat de căsătorie al cuplului;
act de identitate al văduvei;
o declarație pe proprie răspundere a văduvei, confirmând că nu s-a recăsătorit.