Un exercițiu de mobilizare al militarilor rezerviști se desfășoară în două județe din România. Cei care nu se prezintă la ordin, în unitățile militare, riscă amenzi uriaşe.
Rezerviştii din Brăila şi Galaţi sunt chemaţi, în această săptămână, la unităţile de militare pentru desfăşurarea unor activităţi de pregătire, au anunţat reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale.
Exerciţiul de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi teritoriului pentru apărare MOBEX BR-GL-24 se desfăşoară, în perioada 8-12 aprilie, în judeţele Brăila şi Galaţi.
“Exerciţiile de mobilizare se planifică şi se organizează periodic în toate judeţele, în baza Planului verificării stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi teritoriului pentru apărare prin exerciţii şi antrenamente de mobilizare, aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, în anul premergător desfăşurării acestora.
Scopul MOBEX – care vizează, în medie, aproximativ zece judeţe anual – este verificarea modului de realizare a completării cu resurse umane şi materiale a structurilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale, realizarea coeziunii între militarii în activitate şi rezervişti, precum şi instruirea specifică fiecărei arme”, a transmis MApN.
Pe timpul exerciţiului, rezervişti cu domiciliul în judeţul Brăila, respectiv în judeţul Galaţi, cuprinşi în planurile de mobilizare, vor fi chemaţi la unităţi militare în vederea desfăşurării unor activităţi specifice de pregătire, potrivit prevederilor legale în vigoare.
Exerciţii similare s-au mai desfăşurat în cele două judeţe în 2011 în Galaţi şi în 2015, în Brăila.
Rezerviștii care nu se prezintă în unitățile militare, conform ordinului de chemare transmis de Ministerul Apărării Naționale, riscă amenzi de aproape 4.000 de lei.
În ordinele de chemare se precizează că “rezerviștii sunt obligați să participe la antrenamentele și exercițiile de mobilizare”, în caz contrar pot primi amenzi între 1.300 de lei și 3.800 de lei.
“În conformitate cu articolul 80 din Legea 446 /2006, constituie contravenție neprezentarea la exercițiile și antrenamentele de mobilizare și se sancționează cu amendă de la 2-6 puncte.
Un punct de amendă reprezintă 20% din valoarea salariului minim pe economie”, specifică Ministerul Apărării Naționale.