În roșiile aduse din import s-au descoperit substanțe periculoase pentru sănătatea omului. Un control efectuat a scos la iveală că roșiile din Turcia nu îndeplinesc normele de calitate și, mai mult, pot cauza probleme grave.
La un supermarket din București s-au găsit roșii de import pline de substanțe periculoase. Același lucru și pe produsele vândute într-o piață agroalimentară din Craiova.
Roșiile turcești conțin substanțe periculoase
Nu numai roșiile turcești, ci și cele aduse din Italia sunt pline de substanțe periculoase.
De exemplu, în roșiile importate din Turcia, inspectorii sanitar-veterinari au găsit 19 substanțe periculoase. În cele din Italia, „doar” 13.
„Sunt 19 substanțe în roșiile din Turcia, iar la cele italienești, 13.
Fiind practic aceleași substanțe, cam aceleași tratamente în ambele cazuri, laboratorul a tras concluzia că roșiile pline de pesticide din Italia ar fi, de fapt, din Turcia. De ce oare? Probabil pentru că s-a vorbit despre roșiile italienești că ar fi mai curate, sunt din spațiul intracomunitar, sunt mai controlate față de cele care vin din spațiul extracomunitar. Și, atunci, ca metodă de marketing, cele turcești se vând ca fiind din Italia.
Nu ne-ar mira ca și roșiile vândute acum cu prețuri mari, ca fiind românești, să fie turcești. Să le iei cu 5 lei kilogramul de la sursă și să le vinzi cu 50 de lei kilogramul. Este un profit extraordinar.
Roșiile testate au fost cumpărate din piață și din supermarket, din colțuri diferite ale țării. Aceleași substanțe, aceleași tratamente. ANSVSA se bazează pe laboratorul din Bulgaria, care face toate analizele pentru ceea ce intră în spațiul intracomunitar din afara Uniunii Europene.