Românii vor plăti facturi mai mici la curent electric, pe de o parte datorită reducerii tarifelor aplicate clienţilor casnici de la 1 ianuarie 2017, iar pe de altă parte din cauza eliminării taxei Radio-TV, începând cu 1 februarie 2017, conform romaniatv.net.
Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat, la sfârşitul anului trecut, valoarea contribuției pentru cogenerarea de înaltă eficiență începând cu 1 ianuarie 2017.
Astfel, în baza prevederilor H.G. nr. 1215/2009 privind stabilirea criteriilor şi a condiţiilor necesare implementării schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă pe baza cererii de energie termică utilă, cu modificările și completările ulterioare, contribuţia pentru cogenerare se stabileşte anual de ANRE şi poate fi modificată semestrial. Conform cadrului de reglementare aplicabil, valoarea contribuţiei pentru anul 2017 s-a determinat pe baza corecţiei costurilor şi veniturilor realizate în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2015, a costurilor şi veniturilor facturate în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2016 şi a costurilor şi veniturilor estimate a se factura pentru lunile noiembrie și decembrie 2016.
În urma analizei elementelor din fundamentarea necesară aprobării şi determinarea valorii contribuţiei pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat contribuția pentru cogenerea de înaltă eficiență începând cu 1 ianuarie 2017 la nivelul de 13,01 lei/MWh, valoare cu 5,81% mai mică decât cea care era, în decembrie, de 13,81 lei/MWh, conform aceleiași surse.
Factura la curent electric va scădea din nou pentru consumatorii casnici, de la 1 februarie 2017, ca urmare a eliminării taxei obligatorii radio-TV. Astfel, de luna viitoare, românii vor plăti cu 6,5 lei mai puţin la electricitate.
Începând cu prima zi a lunii februarie 2017, taxa radio-TV nu va mai trebui plătită nici de către persoanele fizice din România, nici de către cele juridice. Aceasta deoarece Legea nr. 1/2017 va elimina din Legea nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune prevederile ce stabilesc această obligație.
După eliminarea celor 102 taxe propuse în programul de guvernare al PSD, printre care şi taxa radio-TV, SRR și SRTV nu mai pot obține bani din taxele pentru serviciul public de radiodifuziune și serviciul public de televiziune, şi nici din penalităţile de întârziere pentru neachitarea la termen a taxelor datorate.
Din moment ce taxa radio-TV era principala sursă de finanțare a SRR și SRTV, aceste entități vor primi bani pentru funcționare și dezvoltare din bugetul statului. Concret, SRR și SRTV vor putea obține venituri doar din:
– sume încasate din realizarea obiectului de activitate;
– sume încasate din publicitate;
– sume încasate din amenzi şi despăgubiri civile;
– donaţii şi sponsorizări;
– alte venituri realizate potrivit legii.
Sursa: romaniatv.net