Problemele digestive sunt frecvente în rândul copiilor. Încă de la cele mai fragede vârste cei mici suferă de colici, dureri de burtică, greață, diaree, constipație. Balonarea este nelipsită din tot acest tablou al afecțiunilor digestive. Are mai multe cauze și, mai departe, provoacă la rândul ei multiple neplăceri. Iată cum trebuie gestionată balonarea la copii!
Balonarea la copii, în funcție de vârstă: cauze și soluții
De-a lungul vieții, corpul uman trece prin mai multe etape și transformări. Alimentația se schimbă și ea. De aceea, cauzele balonării pot varia în funcție de vârstă.
La bebeluși
În primele luni de viață, sistemul digestiv al bebelușului este insuficient dezvoltat. Dezechilibrele hormonale, adaptarea sistemului digestiv la consumul de lapte, aerul pe care îl înghite atunci când mănâncă, dar și agitația sau hipersensibilitatea la eventualele zgomote de mediu, toate acestea produc balonare la bebeluși. Iar balonarea va da, mai departe, colici, dureri de burtică.
Soluții:
– Hrănește copilul într-o poziție comodă, iar după fiecare masă, ajută-l să elimine aerul înghițit.
– Mama trebuie să aibă și ea grijă la propria dietă: să evite alimentele care produc gaze (fasole, linte, mazăre, varză, conopidă, pere, prune…), pe cele foarte condimentate, piperate, cafeaua, ciocolata, băuturile carbogazoase.
– Dă-i bebelușului ceaiuri împotriva balonării, din plante sigure pentru vârsta lui: mușețel, roiniță, mentă, fenicul, chimion. Doza poate fi de 50-100 ml de ceai pe zi.
La copii mici și preșcolari
În această etapă a vieții, balonarea se produce odată cu diversificarea alimentației și încercarea de noi alimente. Cele bogate în fibre, lactatele, leguminoasele sunt factori declanșatori.
Soluții:
– Părinții ar trebui să monitorizeze reacțiile copiilor la diferite alimente și să le introducă treptat în dietă pe cele noi.
– E recomandată evitarea consumului excesiv de prăjituri, înghețată, bomboane, dar și de mere, pere, prune.
– Hidratarea adecvată și consumul de ceaiuri medicinale cu efect digestiv, carminativ, ajută la reducerea disconfortului digestiv.
– Fă-i copilului, la nevoie, un masaj abdominal, cu mișcări circulare și presiune ușoară. Ajută la eliminarea gazelor și calmează durerea de burtică.
La copii mai mari
Tot alimentația nepotrivită este principala cauză a balonării. La această vârstă, copiii descoperă cartofii prăjiți, pizza, băuturile carbogazoase, guma de mestecat și tot felul de dulciuri procesate, iar acestea le pot pune la grea încercare digestia, ducând la balonare și la crampe.
Emoțiile de tot felul și stresul sunt alte cauze ale balonării la copii.
De asemenea, părinții trebuie să fie atenți la toate modificările digestive, deoarece contaminarea cu paraziți intestinali se poate manifesta, printre altele, și cu balonare.
Soluții:
– Indentifică alimentele care îl balonează pe copil și evită-le. Adaptează-i dieta în funcție de sensibilitățile și intoleranțele alimentare.
– Și copilul trebuie să respecte câteva reguli la masă: să nu bea sucuri cu paiul, să nu soarbă supa, să nu mănânce fructe imediat după masă…
– De la această vârstă (peste 7 ani), copilul poate lua remedii naturale atât sub formă de ceai antibalonare, cât și de capsule cu uleiuri esențiale. Sunt bune uleiurile esențiale de mentă, fenicul, coriandru, cardamom, roiniță, coada șoricelului, scorțișoară. Se poate lua o capsulă pe zi.
– Dacă balonarea apare ocazional, apelează la ceaiuri de: ghimbir, mentă, mușețel, fenicul, coriandru, chimion, anason.
– Dacă cel mic se plânge zilnic că e balonat, înseamnă că la bază este o afecțiune care trebuie identificată și tratată. Mergeți la medic!
La adolescenți
Alimentația nesănătoasă și haotică, fără un program ordonat al meselor, mâncatul pe fugă, prea mult la o masă, combinarea în aceeași farfurie a alimentelor nepotrivite, acestea sunt principalele cauze ale balonării la adolescenți.
Pe locul noi sunt fluctuațiile hormonale specifice vârstei, iar pe locul trei la capitolul „cauze” sunt stresul, anxietatea. De asemenea, unii tineri descoperă, la această vârstă, fumatul și consumul de alcool, care au efecte negative inclusiv asupra sistemului digestiv.
Soluții:
– Poți să vorbești cu adolescentul despre nutriție, învață-l cât este de importantă alimentația sănătoasă și ce efecte negative are, pe termen scurt și lung, mâncatul de la fast-food.
– Ajută-l să descopere la ce alimente e sensibil, ce îi provoacă balonare.
– Încurajează-l să facă sport, să nu fie sedentar.
– Remediile naturiste pentru balonare la copii sunt, acum, aceleași ca și la adulți în ceea ce privește compoziția și doza. Spre exemplu, se pot lua 2-3 capsule cu uleiuri esențiale pe zi.
Alte soluții împotriva balonării la copii
– Consumul de probiotice (iaurturi naturale, chefir, murături) poate ajuta la echilibrarea florei intestinale, la îmbunătățirea digestiei.
– Anumite fructe, precum ananasul și papaya, conțin niște enzime digestive care stimulează digestia. Sunt singurele fructe care se pot consuma după masă. Dacă nu ai mereu în casă aceste fructe proaspete, e mai simplu să ții în trusa de prim ajutor capsule pentru digestie ușoară ce conțin aceste enzime cu extracte din plante.
– Încurajează-ți copilul să facă mișcare afară, în aer liber. Stă jos suficient la școală, în bancă sau când își face temele. Orele prelungite în fața televizorului sau cu telefonul în mână sunt dăunătoare.
– Oferă-i mâncare sănătoasă, iar pentru asta, părinții trebuie să fie un exemplu. Gusturile se formează acasă, în familie.
– În același timp, fii atent la alimentele care îi provoacă celui mic disconfort și monitorizează-i în permanență starea de sănătate.
Dacă apare ocazional, balonarea la copii nu este periculoasă și nu ridică probleme. Însă dacă se manifestă frecvent, fără o cauză clară, e necesar să mergeți la medicul gastroenterolog, pentru investigații.