Contaminarea cu agenți patogeni este o problemă serioasă cu care se confruntă majoritatea domeniilor de activitate, de la industria alimentară, la cea farmaceutică, cosmetică și nu numai. Drept urmare se impune nevoia unor soluții de dezinfectare și sterilizare eficiente care să asigure un mediu de lucru sigur, lipsit de pericole. Dacă în cazul suprafețelor sau a apei acest lucru se poate obține prin diverse căi, pentru decontaminarea aerului procedurile sunt mai complicate, însă pericolul poate fi ținut sub control cu ajutorul unor sterilizatoare UV pentru aer care distrug până la 99,99% din microorganismele existente, garantând condiții de producție, depozitare și transport pentru producătorii de produse cosmetice.
Aceste sisteme acționează direct asupra agenților patogeni periculoși care circulă pe cale aeriană, distrugându-le lanțurile ADN și ARN. Astfel, aceste microorganisme sunt dezactivate instant, prin expunerea pentru câteva secunde la lumină ultravioletă cu funcție bactericidă puternică.
Necesitatea decontaminării aerului în industria cosmetică
Contaminarea cosmeticelor se poate face foarte rapid în cazul în care mediul de lucru nu este unul steril, de la recipientele și ingredientele utilizate și până la aerul din încăpere. Din acest considerent este esențial ca standardele de igienă să fie respectate cu strictețe și să se utilizeze mecanisme puternice de decontaminare și purificare a aerului constant, în așa fel încât microorganismele prezente să fie distruse înainte să pună în pericol întreaga producție.
Fabricile de producție sunt un mediu prielnic de dezvoltare a virusurilor, bacteriilor, ciupercilor sau a mucegaiului dat fiind faptul că umiditatea și căldura fluctuează de la un proces de lucru la altul. Drept urmare, este nevoie de un control strict asupra modului în care această predispoziție este anihilată, iar orice urmă de germeni eliminată instant, pentru ca procedurile de fabricare să se desfășoare în condiții optime de siguranță.
Dincolo de faptul că o bacterie poate afecta în mod direct calitatea produsului, cauzând reacții adverse pentru utilizator, acestea pot determina accelerarea procesului de alterare, ceea ce înseamnă că, fără metode de siguranță optime, cantități uriașe de cosmetice pot fi periclitate în câteva minute de neatenție.
Rolul luminii UV-C în menținerea standardelor de curățenie
Lumina ultravioletă este cunoscută pentru efectul său bactericid care determină neutralizarea imediată a tuturor agenților patogeni din perimetrul în care acționează. Drept urmare, este considerată la ora actuală cea mai eficientă metodă de sterilizare a tuturor tipurilor de suprafețe, dar și a apei și aerului în așa fel încât să susțină menținerea unor standarde stricte de igienă și curățenie în medii de lucru sensibile, cum este cel al producției de cosmetice.
Utilizarea unor sisteme cu lumină UV-C pentru dezinfecția aerului este modalitatea optimă prin care siguranța în fabricile de cosmetice se poate menține la cel mai înalt nivel. Acestea se montează ușor în sistemele de ventilație pentru recircularea aerului din încăperi, ori pe pereți sau tavan pentru a iradia periodic întreaga cameră, asigurând o sterilizare completă. În acest mod aerul este purificat microbiologic, eliminând riscul de infectare a ingredientelor utilizate în realizarea produselor cosmetice.
UVpro V1000 sterilizator UV pentru dezinfectia aerului este recomandarea SPECTRA pentru spații industriale mari, dat fiind faptul că poate decontamina până la 800 m³/h. Funcționează în parametri optimi chiar și în condiții nefavorabile de temperatură, de la -10°, până la +50° C, asigurând o sterilizare completă a aerului din zonele de producție, depozite, spații frigorifice, săli de ambalare și nu numai, cu suprafețe de până la 450 m³.
Prin folosirea unor sisteme de dezinfecție cu radiații ultraviolete este protejată calitatea produselor, în timp ce riscul de îmbolnăvire al personalului este minimizat, pentru un cadru de lucru sigur și sănătos, fără amenințarea microorganismelor dăunătoare.