Ședință crucială marți la orele prânzului la Ministerul Muncii, între experții Fondului Monetar Internațional (FMI), ministrul Simona Bucura Oprescu și echipele tehnice. Experții internaționali au lansat semnalul cu nu sunt bani pentru majorările promise, la pensii și salarii, de Guvernul Ciolacu. FMI propune și o singură cotă TVA.
”Recalcularea pensiilor ar trebui realizată în etape”
Timp de patru zile, reprezentanții FMI vor purta discuții cu Guvernul, dar și cu reprezentanți ai mai multor instituții, precum BNR, Consiliul Fiscal, sau ANAF. Principalele subiecte abordate sunt: bugetul, inflația și măsurile fiscal bugetare.
Mai mult, întâlnirile de la București vin în condițiile în care la finalul vizitei de anul trecut, FMI a recomandat ca recalcularea pensiilor să se facă în etape pentru a reduce presiunea de pe buget. Între timp, Ministerul și Casa de Pensii lucrează în continuare la normele de aplicare, iar ministrul Muncii spune că românii vor primi deciziile de recalculare până la finalul lunii august, potrivit realitatea.net.
FMI a sugerat că recalcularea pensiilor ar trebui realizată în etape, având ca scop reducerea presiunii asupra bugetului național.
Ministrul Simona Bucura Oprescu a subliniat importanța recalculării pensiilor pentru a asigura o abordare echitabilă și sustenabilă a sistemului de pensii. Ea a declarat că, în ciuda complexității procesului, guvernul român s-a angajat să finalizeze recalcularea până la finalul lunii august
Pentru România, FMI propune o singură cotă TVA, eșalonarea recalculării pensiilor și impozit progresiv pe salariu care să ajungă la 25% în funcție de câștig. Adică, progresiv de până la 25% pe salariile de peste 8.000 de lei.
Discuțiile vor continua timp de patru zile, iar în ultima zi a vizitei FMI se va întâlni cu ministrul Marcel Boloș, cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu și cu premierul Marcel Ciolacu.
România nu are în derulare un acord de finanțare cu FMI, însă instituția financiară evaluează anual evoluția economiei, țara noastră fiind membră a Fondului.
De asemeni, fondul a revizuit recent în scădere estimarea sa privind creșterea economică a României din 2024 la numai 2,2% din PIB
Spre exemplu, Banca Mondială estimează o creștere de 3,3%, iar guvernul României se bazează pe o creștere PIB de 3,4%.