Prof. Dr. Vlad Ciurea a dezvăluit care este obiceiul care menține creierul sănătos, reduce stresul și scade tensiunea arterială.
Potrivit renumitului neurochirurg, prof. Dr. Vlad Ciurea, râsul este cel mai bun medicament pentru creier.
”Dragii mei, astăzi vreau să vă împărtășesc un alt secret de a vă menține creierul sănătos. Râsul.
Știați că ajută la eliberarea endorfinei și a altor hormoni ai stării de bine (dopamina și serotonina), suprimând hormonii de stres (cortisolul)?.
Atunci când râdem, contribuim mai ales la reducerea durerii cronice și a stresului, dar și la scăderea tensiunii arteriale.
Râsul este cel mai bun medicament pentru creier și pentru întreg organismul.
Ați ras astăzi? Dacă nu, vă recomand să o faceți! Sănătate tuturor!”, a scris prof. dr. Vlad Ciurea pe o rețea socială.
Care sunt cele mai nesănătoase obiceiuri
Medicul a mai vorbit și în trecut despre obiceiurile sănătoase și nesănătoase care afectează organismul.
”Primul obicei nesănătos este zahărul. În societatea actuală, pentru că lovește peste tot și în special produce o boală necruțătoare, cea care mănâncă pe interior organismul, ca omida, diabetul. Diabetul lovește oriunde. Și creierul, și ochii, și auzul, și la arteriopatii, și tot organismul. Eu consider că este actualmente cel mai nociv factor”, spune medicul.
”Al doilea element eu consider că este stresul care, în ziua de astăzi, în societatea noastră românească este foarte penetrant, dovadă că de dimineață până seara stăm într-o stare de stres. Din telefonie, din suprasolicitare nervoasă, nu înțeleg realmente de ce trebuie să răspunzi la toate telefoanele. Nu trebuie, lasă-le, la sfârșitul zilei răspunzi, ai priorități, arde sau nu arde.
Și atunci poți treptat să diferențiezi impulsurile și solicitările. Deosebirea între chirurgia generală germană și cea românească este că, în timp ce ei lucrează foarte ordonat, își știu programul, la noi este invers. Niciodată nu îți știi programul”, mai spune renumitul neurochirurg.
”Al treilea cred că ar fi tutunul, care este foarte nesănătos. Pentru că închide vasele, produce această stare de ischemie cerebrală în totalitate. Afectează și ochii, și creierul în totalitate. Chiar marii fumători să știți că au un creier extrem de ratatinat. Atunci când vedem un asemenea creier, nici nu ne trebuie mult să ne dăm seama că sunt semne de atrofie cerebrală. Asta nu este de la scandal, de la chef, de la soție, de la copil, asta este de la faptul că persoana respectivă a fumat. Este adevărat că poate a consumat și puțin alcool, dar sigur a fumat”, a mai explicat prof. dr. Vlad Ciurea în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.