Vremea se schimbă din nou cu câteva zile înainte de Crăciun. Temperaturile vor începe să scadă treptat, iar ninsorile vor cuprinde mai multe regiuni. De vină este un nou ciclon polar care aduce precipitații și frig în România.
„Temperaturile încep să scadă, deși rămân în continuare peste ceea ce ar trebui să avem în mod normal pentru această perioadă. Însă trendul este de scădere, astfel încât vom avea maxime cuprinse, în marea lor majoritate, între 3 și 8…9 grade, cu alte cuvinte mai scăzute decât astăzi”, a explicat meteorologul Meda Andrei la Antena 3.
Cu toate acestea este posibil ca în ziua de Crăciun să avem parte de o nouă încălzire, cu temperaturi chiar mai ridicate decât cele actuale.
Sub aspectul precipitațiilor, conform specialistului, din noaptea de joi spre vineri și până spre mijlocul săptămânii următoare vom avea precipitații în vestul, în nordul, în centrul țării și foarte puține în partea de sud.
„Pentru Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania, Moldova, până în data de 24 decembrie, vor fi precipitații sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare, și asta deoarece acolo temperaturile vor fi ceva mai coborâte decât în partea de sud și de sud-est.
La munte vor predomina ninsorile, astfel încât, până la Crăciun, stratul de zăpadă ar putea crește considerabil. O nouă încălzire va fi resimțită însă chiar în ziua de Crăciun. Zilele de 25 și 26 decembrie vor fi foarte calde, posibil chiar mai calde decât acum”, a mai spus meteorologul.
Condiții de burniță și fulguieli
Miercuri, 20 decembrie, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în cea mai mare parte a țării regimul termic, în special cel diurn, se va menține peste cel specific datei. Cerul va fi variabil, dar cu nebulozitate stratiformă sau ceață la începutul intervalului pe alocuri în zonele joase de relief, iar noaptea îndeosebi în regiunile intracarpatice. Izolat vor fi condiții de burniță și, pe crestele montane, fulguieli. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări la munte, în special în Carpații Meridionali, dar și în sud-vestul teritoriului. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 3 și 13 grade, iar cele minime între -5 grade în estul Transilvaniei și 5 grade pe litoral.
În București, temperatura maximă va fi de 11…12 grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de 1 grad.
Ploile pun stăpânire pe mai multe zone
Joi, 21 decembrie, valorile termice, în special cele diurne, vor fi în scădere față de intervalul anterior. Nebulozitatea va fi în general persistentă în vestul, nordul și centrul țării, unde, mai ales în a doua parte a intervalului, se vor semnala precipitații predominant sub formă de ploaie, iar la munte mai ales sub formă de lapoviță și ninsoare. Cantitățile de apă vor fi, pe alocuri, mai însemnate.
În restul teritoriului vor fi înnorări temporare și doar cu totul izolat vor fi posibile ploi slabe. Izolat, în centru și nord-est vor fi condiții de polei. Vântul va sufla slab și moderat, ziua cu intensificări în zona montană înaltă și trecător în regiunile sud-vestice, iar noaptea în vest, nord și centru, cu viteze mai mari pe crestele Carpaților Occidentali și Orientali. Temperaturile maxime se vor încadra între 0 și 9 grade, iar cele minime între -5 și 3 grade.
În Capitală, cerul va fi temporar noros, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 8 grade, iar cea minimă va fi de -3…0 grade. Mai ales dimineața, vor fi condiții de ceață.