Premierul României, Marcel Ciolacu, a subliniat că, pentru anul 2024, există două lucruri foarte clare pe care le-a stabilit în coaliție. “Avem o datorie, în primul rând, față de dumneavoastră, de efortul pe care l-ați făcut, nu numai în 2023, dar și în 2022.”
“Nu putem să ne clasăm și să facem față unei concurențe, vorbim de produse sau de servicii, dacă nu știm să ne promovăm noi înșine, înainte de toate.”, a spus premierul Marcel Ciolacu, la un forum pentru dezvoltarea României.
“A venit noua lege a pensiilor generale, am finalizat cu pensiile speciale. Totuși, trebuie să fim corecți cu românii. Nimeni, și niciun Parlament și niciun Guvern, nu poate să vină cu măsuri retroactive, ci poate să creeze o perspectivă.
Am spus-o și o să repet în continuare. În anul 2024, din punctul meu de vedere, sunt două lucruri foarte clare: nu vor fi măriri de taxe și va exista o stabilitate politică. Pentru că de această dată avem, indiferent de discuții din interiorul coaliției, avem o datorie, în primul și în primul rând față de dvs. De efortul pe care l-ați făcut nu numai în anul în curs, în anul 2023, a fost un efort și în anul 2022.
A fost și criza energetică, a fost și o inflație mărită, a fost și o scădere a nivalului de trai al populației și am încercat să echilibrăm aceste lucruri.
România și-a asumat, în PNRR, că va veni cu o reformă fiscală. Din punctul meu de vedere, reforma fiscală stă în două principii pe care va trebui, la un moment dat, împreună cu dvs., politicienii, Guvernul, coaliția, să stăm cu toții la masă și să hotărâm odată, pentru o perioadă nu scurtă, de această dată, pe o perioadă medie, care este soluția cea mai bună.”, a mai spus prim-ministrul Ciolacu.
Coaliția va fi stabilă cel puțin până la sfârșitul anului 2024, spune Marcel Ciolacu. El afirmă că își dorește continuitate după alegerile de anul viitor, dar “cu o frecvență mai mică de a schimba miniștri și prim-miniștri, fiindcă, între timp, am văzut și noi calitățile și defectele fiecăruia”
“Sunt ferm convins că va fi stabilă, cel puțin până la sfârșitul anului 2024 această coaliție și chiar îmi doresc, cu toate că vorbim de principalele partide concurente, chiar îmi doresc să continuăm și după 2024 și cu o frecvență mai mică de a schimba miniștri și prim-miniștri, fiindcă, între timp, am văzut și noi calitățile și defectele fiecăruia”, spune Marcel Ciolacu la Forumul Dezvoltăm România.
El afirmă că în 2024 nu vor fi creșteri de impozite și taxe, “lucru convenit deja în coaliție”.
“Cred că a fost una dintre cele moai aprinse discuții când al luat măsurile fiscxcale – acest procent de 1% pe cifra de afaceri. Până când nu ne vom asuma reforma fiscală. Eu nu exlud niciuna dintre cele două posibilități – de a avea cotă unică de 16% sau de a interveni pe impozitarea progresivă. Marea mea provocare a fost dacă vom lua anumite măsuri pentru 2024 sau vom închide anul cu un deficit de aproape 7%, ceea ce automat în martie România ar fi intrat într-un blocaj cu fondyurile europene. (…) Reforma fiscală trebuie să creeze un mediu concurențial corect”, încheie premierul.
Şedinţă de Guvern: proiect de lege privind abilitarea executivului de a emite ordonanţe, pe ordinea de zi
Un proiect de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe va fi aprobat, joi, în şedinţa Executivului.
Potrivit expunerii de motive, prin proiectul de lege sunt stabilite domeniile în care Guvernul va putea emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare din luna ianuarie 2024, şi anume: Finanţe şi Economie; Dezvoltare, Lucrări Publice şi Administraţie; Muncă şi Solidaritate Socială; Afaceri Interne; Sănătate; Agricultură; Transporturi şi Infrastructură; Cultură; Investiţii şi Proiecte Europene; Prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege.