O anumită categorie de români va fi nevoită să achite un impozit de 70% pe venit, potrivit unei legi recent adoptate.
Este vorba despre românii în cazul cărora inspectorii fiscali descoperă, în urma controalelor, venituri din surse neidentificabile. Așadar, impozitul aplicabil în cazul acestora urmează să fie majorat, de la 1 iulie 2024, de la 16% la 70%.
„Orice venituri constatate de organele fiscale, în condițiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată, se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului și al accesoriilor”, se arată în legea de modificare a legislației fiscale, apărute vineri în Monitorul Oficial, potrivit avocatnet.ro.
Prevederile legii urmează să intre în vigoare începând cu data de 1 iulie 2024 și se aplică deciziilor de impunere emise de organele fiscale începând cu aceeași dată.
Legea privind noile măsuri fiscal-bugetare a fost promulgată de Klaus Iohannis
Legea privind noile măsuri fiscal-bugetare a fost promulgată, joia trecută, de președintele Klaus Iohannis, informează Administrația Prezidențiala.
Totul vine după ce legea privind măsurile fiscal-bugetare a fost declarată constituțională, pe 18 octombrie, după cum a decis Curtea Constituțională.
“CCR a constatat că angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege a vizat un scop unic şi unitare, respectiv creșterea veniturilor la bugetul public şi reducerea cheltuielilor statului.
În cadrul examenului de constituționalitate, s-a conchis că procedura de aprobare a legii, prin angajarea răspunderii Guvernului, a respectat exigenţele Constituţiei şi a jurisprudenţei CCR”, a declarat atunci preşedintele Curţii Constituţionale, Marian Enache.
Procedura a respectat Constituţia, iar Curtea Constituţională a reținut că dispoziţiile legale au fost adoptate în marja de apreciere şi oportunitate în materie financiar-fiscală.
CCR a decis cu majoritate de voturi că obiecţia este neîntemeiată, iar legea în ansamblul său este constituțională.