Modificarea TVA-ului de la 5%, la 9% la produsele tradiționale, impusă de guvern pentru a colecta mai mulți bani la bugetul de stat, îi îngenunchează pe micii producători din România.
Încă din 2019, alimentele montane, eco și tradiţionale beneficiază de TVA de 5%. Însă, începând din această toamnă, printre noile măsuri fiscale de pe lista guvernului se numără şi cea prin care TVA-ul la aceste produse se aliniază cu cota aplicată la alimente, de 9%.
Creşterea TVA-ului la produse bio, odată cu majorarea taxei pe valoarea adăugată pentru acestea stârneşte îngrijorări în rândul micilor producători de astfel de bunuri, care spun că deja se luptă să supravieţuiască pe o piaţă afectată de inflaţie, de grija tot mai mare a românilor pentru cheltuieli şi de majorarea costurilor de producţie.
“Când au scăzut TVA-ul la produse bio (în 2019 – n.red.), se lăudau că vor ca românii să trăiască mai sănătos. Impactul asupra noastră şi asupra industriei va fi foarte mare (prin majorarea TVA – n.red.).
Noi ţinem acelaşi preţ de şase ani tocmai pentru a vinde. Am făcut investiţii în automatizare tocmai pentru a trage cu dinţii de preţ, pentru că dacă eu scumpesc nu mai vând. Dacă eu închid, mai câştigă statul ceva de la mine? Nu mai câştigă. Iar în situaţia mea sunt toţi producătorii de bio. Dacă vrem să trăim sănătos trebuie să susţinem această industrie“, atrage atenţia un mic producător de sucuri bio, potrivit zf.ro.