Tiroida reprezintă o glandă exocrină esențială pentru buna funcționare a organismului uman. Aceasta are o influență majoră asupra modului în care își desfășoară activitatea tractul digestiv, inima, creierul și oasele, întrucât contribuie la reglarea multor funcții ale corpului.
Care sunt simptomele asociate cu tulburări ale tiroidei?
Există numeroase afecțiuni comune care sunt asociate cu tulburări la nivelul glandei tiroide, iar potrivit studiilor [1], femeile au un grad de risc mai crescut decât bărbații pentru a le dezvolta, din motive care țin de activitatea lor hormonală. Află mai multe despre glanda tiroidă pe MedLife.ro.
Hipotiroidismul și hipertiroidismul sunt cele două afecțiuni la care sunt predispuse persoanele care au dificultăți ale glandei tiroide.
Printre semnele comune care pot indica probleme cu glanda tiroidă se află:
- Cele care pot fi asociate cu hipertiroidismul:
- Bătăile accelerate ale inimii;
- Pierderea în greutate;
- Insomnia;
- Simptome specifice anxietății;
- Fragilitatea părului;
- Slăbiciune musculară.
- Cele care pot fi asociate cu hipotiroidismul:
- Probleme digestive, în special constipația;
- Luarea în greutate;
- Dificultăți de concentrare;
- Oboseala pe care o simți în mod continuu;
- Răgușeala;
- Părul uscat;
- Uscăciunea pe care o observi la nivelul pielii.
Cum se diagnostichează afecțiunile glandei tiroide?
Unele categorii de persoane sunt predispuse la a dezvolta afecțiuni ale glandei tiroide și este indicat să meargă la consultații de rutină chiar și în absența simptomelor. Testele de screening sunt recomandate următoarelor persoane, indiferent dacă prezintă sau nu simptome ce pot indica probleme ale glandei tiroide:
- Femeile însărcinate sau care alăptează (testele de screening fiind necesare în primele șase luni după ce au născut);
- Adulții care au 35 de ani sau mai mult, cu recomandarea de a merge ulterior la consult la fiecare cinci ani;
- Femeile care se află la menopauză;
- Persoanele care au în istoricul familial cazuri de afecțiuni ale glandei tiroide și pe care este posibil să le fi moștenit genetic.
Pentru a putea stabili în mod corect diagnosticul, medicul endocrinolog poate solicita analize de sânge, cu scopul de a identifica nivelurile hormonilor T3, T4, TSH, dar poate cere și analiza anti-TPO (anticorpii contra tireoperoxidazei) și anti Tg (anticorpii contra tireoglobulinei. De asemenea, poate fi necesară și o ecografie asupra tiroidei.
În cazul în care prin intermediul investigațiilor de bază se identifică noduli, se recomandă unele suplimentare, precum: scintigrafia tiroidiană și puncția cu ac subțire (urmată de o analiză la microscop ce are rolul de a stabili tipul nodulului). Cei mai mulți noduli sunt de tip benign (necanceros), în vreme ce aproximativ 5% sunt maligni (canceroși).
Ce tratament se recomandă?
Acesta diferă în funcție de tulburarea hormonală identificată. De exemplu, pentru hipotiroidism, medicul endocrinolog alcătuiește o schemă medicală specifică, iar pacientul trebuie să o urmeze cu strictețe.
De regulă, acesta prescrie înlocuitori ai hormonilor tiroidieni într-o cantitate care lipsește în mod natural din organism. În cazul în care pacientul are tiroidită Hashimoto și este prezentă gușa, hormonii tiroidieni pot contribui la reducerea acesteia.
În cazul hipertiroidismului, tratamentul durează un interval lung de timp cu medicamente antitiroidiene, iar la un moment dat poate implica eliminarea glandei tiroide prin intermediul unei intervenții chirurgicale.
Ce complicații pot apărea?
Hipertiroidismul poate duce la apariția unor afecțiuni cardiace, printre care insuficiență cardiacă sau fibrilație atrială, ori la unora de tip osos, de pildă, osteoporoză sau fracturi. În cazuri rare, există riscul ca unii pacienți să prezinte alergii, să dezvolte afecțiuni hepatice sau să aibă loc scăderea globulelor albe.
În cazul persoanelor cărora le-a fost îndepărtată pe cale chirurgicală glanda tiroidă, pot exista consecințe precum lezarea nervilor laringieni (fapt ce poate provoca răgușeală sau pierderea temporară a vocii) și afectarea glandelor paratiroide, fapt ce poate fi asociat cu dezechilibrul nivelului de calciu din organism.
Mergi regulat la consultații de rutină, cu atât mai mult dacă te regăsești în categoriile ce au un risc mai crescut la a dezvolta afecțiuni ale glandei tiroide!
Sursă de referință:
- Shomon, Mary. “10 Ways to Reduce Your Risk of Thyroid Disease.” Verywell Health, www.verywellhealth.com/ways-to-reduce-thyroid-disease-risk-3233225.