Deși pare greu de crezut, o mulțime de persoane ar putea risca să ajungă în spatele gratiilor din cauza deținerii unui termometru cu mercur. Acest lucru a fost depistat în urmă cu puțin timp de un bărbat din Suceava, care a rămas uimit de informațiile pe care le-a primit de la poliție.
Povestea a început în momentul în care bărbatul din Suceava a descoperit că are acasă două termometre cu mercur de care voia să scape neapărat. Cum acest lucru i-a dat mari bătăi de cap, informațiile au ajuns în presă, iar, spre surprinderea tuturor, au fost depistate mai multe nereguli.
Ce se întâmplă dacă ai acasă un termometru cu mercur
Suceveanul povestește că unul dintre termometre aparținea părinților lui, iar pe celălalt l-a avut la o centrală veche. Când și-a dat seama că niciunul dintre ele nu mai este funcțional, a luat decizia de a scăpa de povara lor, așa că a încercat să găsească locul potrivit în care să le ducă.
„Prin anii 50, părinții mei au cumpărat un termometru de uz medical. Cu ceva ani în urmă, a fost scos din uz, deoarece partea din spate a termometrului era spartă. Exista riscul spargerii capilarei, cu consecința contaminării casei. Între timp, am mai avut un termometru rusesc, non medical, la o centrală termică, bun până să se spargă parțial. Am încercat, pe parcursul mai multor zile, să rezolv problema preluării gramelor de mercur otrăvitor. Am sunat în multiple locuri, dar fără succes. Problema s-a dovedit o nucă tare”, a povestit suceveanul.
Din surse oficiale precum DSP, ISU și Prefectură, nu s-au primit soluții concrete pentru eliminarea termometrelor cu mercur. Farmaciile, deși ar putea părea o opțiune naturală, nu pot accepta aceste obiecte, chiar dacă din 2023 există o nouă lege referitoare la primirea și depozitarea substanțelor periculoase din domeniul medical. Motivul? Această lege încă nu are norme de aplicare clare, ceea ce face ca farmaciile să fie reticente în privința preluării termometrelor cu mercur.
Câți ani de închisoare riscă o persoană care deține un termometru cu mercur
Răspunsul cel mai interesant și, în același timp, alarmant, a venit de la Poliție. Șeful Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, comisarul-șef Gabriel Gheorghe Panțiru, a declarat că simpla deținere a unui termometru cu mercur este considerată infracțiune începând cu anul 2014, conform articolului 359 din Codul Penal. Acest lucru înseamnă că persoanele depistate cu un astfel de obiect în posesie pot fi acuzate de săvârșirea infracțiunii de deținere și trafic de produse sau substanțe toxice.
Pedeapsa prevăzută pentru această infracțiune este închisoare de la 2 la 7 ani. Așadar, dacă un sucevean mergea la Poliție cu cele două termometre, aceasta ar fi fost consecința nefericită. Mai mult, în conformitate cu principiul „poluatorul plătește”, persoana respectivă ar fi fost obligată să suporte costul neutralizării deșeurilor periculoase, ceea ce ar fi adăugat o povară financiară semnificativă.
Pentru a scăpa de un termometru cu mercur este nevoie ca posesorul să achite în jur de 190 de lei/bucată, iar o firmă va veni să îl ridice și să îl ducă într-un loc special amenajat. Varianta de a-l arunca pur și simplu la gunoi nu este deloc bună, deoarece riscăm o pedeapsă mult mai mare.