Se va întâmpla cu ratele începând de la 1 octombrie! Indicele IRCC înregistrează o nouă creștere, lucru care aduce o nouă majorare a ratelor în România.
Ratele vor suferi o nouă creștere cauzată de creșterea indicelui IRCC (Indicele de referință pentru creditele consumatorilor). Astfel, românii care își calculează creditele în funcție de acest indicator, vor plăti rate egale, sau chiar mai mari, decât cei cu credite calculate după indicatorul ROBOR (Romanian Interbank Offered Rate).
Aproximativ 17.000 de persoane au făcut trecerea de la ROBOR la IRCC în 2022, însă aceasta a fost doar o soluție temporară. Acum, specialiștii avertizează că măsurile de suprataxare ale băncilor pot avea un mare impact asupra dobânzilor.
Valoarea IRCC pentru trimestrul II din 2023 este de 5,96% pe an. Indicatorul a înregistrat o creștere de 0,02% față de trimestrul anterior (5,94%). În timpul trimestrului II, valoarea maximă a IRCC a fost de 6,15%, în timp ce cea minimă a fost de 5,81%.
Creșterea ratelor va afecta, în prezent, aproximativ 450.000 de români. Acesta este numărul persoanelor care au rate calculate potrivit indicatorului IRCC.
ROBOR a scăzut constant începând cu 3 ianuarie 2023
În ultimele 9 luni, valoarea IRCC a înregistrat următoarele cifre:
– Trimestrul III din 2022: 5,71%
– Trimestrul IV din 2022: 5,98%
– Trimestrul I din 2023: 5,94%
ROBOR la trei luni a înregistrat o stabilizare la valoarea de 6,40% timp de peste o lună de zile. Înainte de această perioadă, acest indice a avut o tendință constantă și ușor descendentă începând de la începutul anului.
Pe 3 ianuarie 2023, ROBOR la trei luni se situa la valoarea de 7,56%. De atunci și până în prezent, acest indice a înregistrat o scădere constantă, cu perioade scurte de stagnare.
ROBOR la trei luni și au înregistrat tendințe opuse în ultimele trimestre. Scăderea ROBOR a coincis cu creșterea IRCC, făcându-i să se apropie foarte mult în valoare. Aceste două rate de referință sunt importante pentru piața creditelor și a dobânzilor, iar evoluția lor poate avea un impact semnificativ asupra costurilor creditelor pentru consumatori și întreprinderi.
IRCC pare să se fi stabilizat în jurul valorii de 6% pe an, mai ales pentru trimestrele recente, cum ar fi cel din aprilie-iunie 2023. Această stabilizare poate avea impact asupra costurilor pentru creditele cu dobândă variabilă contractate după mai 2019, oferind un anumit grad de previzibilitate pentru împrumuturi în ceea ce privește ratele dobânzilor la aceste credite.