Se dau bani pentru mamele din România. Vești bune de la Guvern, după ce Executivul va crește indemnizația pentru familiile cu gemeni, iar părinții urmează să aibă multiple avantaje.
Mai mulți bani pentru mamele din România. Deoarece natalitatea este o problemă reală în România, Guvernul gândește mai multe măsuri prin care să crească sporul natural, scrie stiripesurse.ro. Astfel, în sedința de Guvern de joi s-a discutat majorarea cu 50% a indemnizației de creștere a copilului pentru părinții de gemeni, tripleți și multipleți.
Indemnizația lunară pentru creșterea copiilor este în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani, înainte de naștere. Asta înseamnă că părinții de gemeni vor primi o indemnizatie de 127,5%. Adică, la salariul mediu pe economie, de 6.000 de lei, indemnizația mamei cu gemeni va fi de 5100+2550 = 7650 de lei. Aceasta va fi acordată timp de doi ani.
Majorarea se acordă și în cazul copiilor născuți în timpul în care părinții primesc deja indemnizația pentru creșterea altui copil.
Mai mult, indemnizația crește cu 50% pentru fiecare copil născut în timpul concediului de maternitate.
Plafonul urcă de la 6.500 de lei la 10.512 de lei.
Potrivit legii în vigoare, în cazul naşterii de gemeni sau tripleţi, familia va primi pentru primul copil indemnizaţia în cuantum de 600 lei sau, opţional, 85 % din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4000 lei, iar pentru al doilea şi al treilea copil indemnizaţii suplimentare a câte 600 de lei pentru fiecare.
De asemnea, Normele Metodologice adoptate de Guvern vor face aplicabilă şi Legea nr.240/2009 care extinde aria beneficiarilor de indemnizaţie pentru creşterea copilului şi la tinerele care frecventează o formă de învăţământ şi nu au realizat venituri în ultimele 12 luni.
Indemnizaţia de 600 lei pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, se va acorda şi persoanelor care urmează, fără întrerupere, cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar sau, după caz, universitar, cu excepţia situaţiei de întrerupere a cursurilor din motive medicale, considerându-se inclusiv perioada cuprinsă între absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului preuniversitar şi începerea învățământului universitar, în acelaşi an calendaristic.
În evidenţa Agenţiei Naţionale de Prestaţii Sociale sunt înregistrate 1.726 de familii cu gemeni şi 20 de familii cu tripleţi. Pentru persoanele care la data intrării in vigoare a legii nr.239/2009 erau deja în plata indemnizației pentru creșterea copilului, indemnizatiile vor fi plătite retroactiv, respectiv din iunie 2009 și vor fi asigurate din oficiu.
Guvernul dă bani pentru alimente și în 2024
Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene promite că românii aflați în situații vulnerabile vor primi ajutor de la stat și în 2024. Ministrul a mai anunțat că următoarea dată la care cardurile sociale vor fi alimentate este 15 octombrie.
Sumele primite pot fi folosite în termen de 365 de zile de la data alimentării cardurilor, potrivit informațiilor oferite de Guvernul României cu privire la voucherele de alimente.
Persoanele care beneficiază de sprijinul guvernamental au un interval de un an la dispoziție pentru a folosi fiecare tranșă de 250 de lei.