În această vară, toată România a fost sufocată de perioade caniculare, temperaturi record înregistrându-se în anumite zone. Cum luna septembrie a început deja, toamna își va intra ușor în drepturi. Meteorologii au întocmit deja și prima prognoză pentru iarna 2023-2024. Citiți în continuare când se va înregistra prima temperatură sub 0 grade Celsius în București.
După o vară extrem de caldă, românii se pregătesc pentru sezonul rece, toamna aducând deja o vreme mult mai răcoroasă. Meteorologii europeni au realizat deja prima prognoză pentru iarna ce urmează.
Când își va intra în drepturi iarna în România. Prima prognoză pentru sezonul rece
Meteorologii europeni au realizat prima prognoză pentru iarna 2023-2024, pe baza unor date furnizate de Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din Marea Britanie.
Potrivit specialiștilor, România va avea parte de o iarnă relativ obișnuită, cu temperaturi ușor peste valorile medii înregistrate în ultimii ani. Totuși, în ciuda faptului că vom avea o toamnă blândă și însorită, la iarnă zilele cu soare vor fi foarte rare. În plus, în iarna ce urmează vom avea foarte puțină zăpadă.
În lunile noiembrie și decembrie, temperaturile vor fi cu un grad, un grad și jumătate mai ridicate decât media obișnuită a acestei perioade. Aceste fluctuații de temperatură vor fi însă insesizabile pentru oameni. Totodată, luna noiembrie va aduce și prima temperatură sub 0 grade Celsius în București. Mai exact, în noaptea dinspre 14 spre 15 noiembrie, temperatura va scădea la -1 grad Celsius.
În România, luna decembrie va avea o temperatură medie care va oscila între 3,8°C și -2,6°C . În plus, în decembrie și ianuarie, indicele UV va fi foarte scăzut în Europa, dar mai ales în România, valoarea acestuia fiind sub 1. Astfel, cerul va fi aproape în permanență acoperit de nori. Perioadele în care soarele își va face simțită prezența vor fi rare. Lipsa soarelui reprezintă un risc pentru sănătate, mai ales pentru persoanele meteo-sensibile. Acest lucru favorizează depresia și alte boli asociate lipsei de lumină și căldură.
În mod obișnuit, evenimentele El Nino durează între 9 și 12 luni, însă pot persista timp de ani întregi, atingând punctul maxim între noiembrie și ianuarie. Evenimentul actual este de așteptat să continue până în 2024. În plus, experții susțin că va deveni mai puternic în lunile următoare și va lua sfârșit în primăvara anului viitor. Modul în care acesta influențează precipitațiile, vântul și temperaturile poate varia, în funcție de locația din continent.
„Anii El Nino au tendința de a avea un început ușor umed și vestic al iernii (noiembrie-decembrie) și un sfârșit mai rece și mai uscat al iernii (ianuarie-martie) în cea mai mare parte a Europei de Nord”, a declarat profesorul Adam Scaife, șeful departamentului de prognoză pe termen lung de la Met Office din Marea Britanie.