Cancerul mamar reprezintă o afecțiune oncologică gravă care, descoperită prea târziu, poate fi fatală. Astăzi, medicina și tehnologia oferă mai mult control asupra bolii. Iată cum putem sta departe de situațiile limită la care ne supune o boală precum cancerul la sân.
Cancerul mamar sau cancerul la sân este o afecțiune oncologică caracterizată de apariția unei formațiuni tumorale de natură malignă la nivelul sânului. De la apariția tumorii și până la atingerea unui stadiu avansat, cancerul la sân poate să nu dea simptome, existând totodată și riscul de a se răspândi și în restul corpului.
Află tot ce trebuie să știi despre cancerul la sân.
Perspectiva aceasta este îngrijorătoare pentru orice femeie, mai ales că încă nu deținem toate datele cu privire la cauzele apariției cancerului mamar. Până astăzi, tot ceea ce știm este că la baza apariției cancerului stă o suprapunere a mai multor mutații genetice, care duc la multiplicarea aberantă a celulelor canceroase.
O altă temere asociată diagnosticului de cancer mamar este legată de perspectiva tratamentului, care timp de zeci de ani a presupus eliminarea sânului sau a ambilor sâni, tratament mutilant cu efecte importante asupra psihicului unei femei.
Află mai multe despre cum poate fi tratat cancerul la sân.
Despre tratamentul modern al cancerului mamar
Medicina de astăzi aduce o viziune mai optimistă asupra tratamentului dar și al prevenției acestei boli.
Chirurgia radicală este înlocuită de către medicii chirurgi, în multe din cazuri cu un abord conservator, care presupune eliminarea tumorii cu păstrarea sânului. Această procedură este posibilă în condițiile în care stadiul bolii, amplasarea tumorii și tipul acesteia sunt compatibile cu lumpectomia, adică intervenția conservatoare folosită în tratamentul cancerului mamar.
Tipul de intervenție folosit în tratamentul cancerului mamar – radical (prin mastectomie) sau conservator (prin lumpectomie) este indicat de către medicul chirurg, care investighează atent toate datele care alcătuiesc tabloul clinic. În cazul în care acestea conduc către opțiunea de tratament prin chirurgie conservatoare, medicul va prezenta pacientei atât metoda aceasta, în cât și cea radicală. Multe paciente aleg chirurgia radicală pentru mai multă siguranță cu privire la reducerea riscului de recidivă.
Cum putem sta departe de un diagnostic care lasă puține opțiuni?
Studiul cancerului la sân oferă informații despre factorii de risc ce duc la apariția bolii, care pot fi dați de:
- Genul feminin. Există forme de cancer la sân care apar și la bărbați, însă mult mai des cancerul apare la femei;
- Vârsta – pe măsură ce o femeie înaintează în vârstă, crește și riscul de a dezvolta cancer mamar;
- Istoricul personal – dacă o persoană a avut cancer la sân, există riscul să reapară și la celălalt sân;
- Istoricul familial – pe linie feminină. Există forme de cancer mamar ereditar;
Cancer mamar nu poate fi controlat, însă putem avea grijă să evităm expunerea la acești factori de risc.
Dacă organismul nostru este deja expus prin natura sa la apariția unui cancer, ori avem date care arată ca există riscul de a moșteni genetic riscul de a dezvolta boala, atunci cea mai bună conduită de prevenție este monitorizarea atentă, conform indicațiilor medicului specialist.
Care sunt mijloacele de prevenție ale cancerului mamar?
Apariția cancerului mamar, așa cum spuneam, nu poate fi prevenită, însă putem preveni un diagnostic avansat care oferă puține posibilități de a-l trata.
Screeningul imagistic periodic, conform recomandărilor specialiștilor este singura modalitate de a sta departe de efectele devastatoare ale cancerului mamar.
Toate femeile, indiferent de factorii de risc mai sus menționați, trebuie să efectueze anual un consult completat clinic de screening imagistic, prin:
- Ecografie mamară – o procedură non-invazivă și non-iradiantă adresat femeilor cu vârsta mai mică de 40 de ani.
- Mamografie – procedură non invazivă, efectuată prin mijloace radiologice, adresată femeilor cu vârsta de peste 40 de ani. Aceasta poate fi efectuată o dată la 1-2 ani, în funcție de recomandarea medicului.
Mijloacele moderne de diagnostic și de tratament tot mai puțin invazive lasă din ce în ce mai puține traume pentru paciente, atât fizice cât și la nivel psihologic. În cele mai multe cazuri, poate fi evitată mastectomia, femeile putând fi tratate în siguranță prin chirurgie conservatoare.