La începutul lunii viitoare, șoferii din București se vor confrunta cu posibilitatea amenzilor mai mari pentru nerespectarea regulilor de parcare. Măsura vine ca răspuns la un fenomen crescut de neconformitate, în care șoferii nu plăteau taxa de parcare de cinci lei pe oră și nici nu onorau amenzile de 200 de lei. Într-o încercare de a asigura respectarea regulilor, municipalitatea a hotărât să crească valoarea amenzilor.
Problema persoanelor care nu plătesc locurile de parcare publice a devenit un fenomen destul de discutat în Capitală, mai ales. Tocmai de aceea se cer o serie de modificări în speranța că șoferii vor deveni mult mai conștienți de ceea ce se întâmplă.
Amenzi mai mari pentru șoferi
Compania de parking, care gestionează aceste amenzi, consideră că această măsură este o reacție necesară la comportamentul șoferilor. Cristi Olaru, directorul companiei, a explicat faptul că în cazul în care nu se va achita nota de constatare, acest lucru se va transforma imediat într-o contravenție și sunteți supuși unei amenzi de la 1500 la 2500 de lei pentru persoană fizică, iar pentru persoanele juridice, amenda se ridică la 3.000-5.000 de lei. Prin această măsură, se speră că șoferii vor fi mai atenți la respectarea regulilor de parcare.
Totuși, propunerea a stârnit controverse în rândul consilierilor generali și al șoferilor. Mulți consideră această măsură ca fiind abuzivă și fără sens, având în vedere că municipalitatea nu a prioritizat nici crearea de noi spații de parcare, nici modernizarea transportului public.
Marius Pavel nu este de acord cu această practică
Consilierul general PSD, Marius Pavel, a criticat dur această propunere, numind-o un ”proiect ciudat” care reflectă ”incompetența administrației de a colecta amenda de 200 de lei”. Într-adevăr, unii șoferi, chiar dacă frustrați de perspectiva amenzilor mai mari, au reușit să-și păstreze umorul: ”Doar atât? Extraordinar! Băieți fini! Mai venim pe aici!”, spune un participant la trafic. Alții sunt mai puțin amuzați, considerând măsura ca fiind o ”nesimțire” și un efort al autorităților de a colecta mai multe taxe și impozite.
În prezent, proiectul se află în dezbatere publică și urmează să fie votat de consilierii generali. Pentru a deveni realitate, trebuie să intre pe ordinea de zi și să primească votul majorității consilierilor.