În ciuda frumuseții și căldurii pe care soarele le aduce, dar și a unor beneficii pentru sănătate, el poate fi și un inamic ascuns pentru pielea noastră. De aceea, este foarte important să iei toate măsurile de precauție atunci când știi că urmează să te expui la soare, mai ales dacă este vară. Este recomandat să recurgi la măsuri de protecție suplimentare, prin care să previi efectele extrem de nocive ale razelor solare.
Pericolele expunerii la soare
Printre razele emise de către soare se numără și radiațiile ultraviolete, care sunt extrem de nocive pentru piele. Acestea pot pătrunde până în straturile mai profunde ale epidermei și pot provoca deteriorări la nivelul celulelor. Astfel, pot apărea o serie de probleme. Acestea includ arsurile solare, apariția semnelor de îmbătrânire prematură și afecțiuni mult mai grave, cum ar fi cancerul de piele.
Beneficiile expunerii la soare
În ciuda riscurilor asociate cu expunerea la soare, nu înseamnă că trebuie să eviți complet să intri în contact cu el. De fapt, acest lucru este imposibil, iar razele solare nu sunt complet nocive. Ele pot aduce și beneficii pentru sănătate. Expunerea la soare poate favoriza producția de vitamina D în corp, un nutrient esențial care este benefic mai ales pentru sistemul osos. De asemenea, statul la soare poate face minuni pentru starea psihică a unei persoane, contribuind la producția de serotonină, hormonul fericirii.
Probabil ai observat și cum dormi mai bine dacă stai mai mult în aer liber. Acest lucru este datorat unui alt beneficiu important al expunerii la soare, și anume reglarea ritmului circadian, care contribuie la reglarea mai multor funcții ale corpului, în special a ciclului de somn. Deși poate părea ușor contra-intuitiv, soarele poate să ajute în cazul unor probleme de piele.
Însă, trebuie să știi cum îți expui corect pielea la soare pentru a te putea bucura de toate aceste avantaje, iar secretul este moderația. Multe dintre riscuri apar atunci când stai prea mult la soare, deci reducerea timpului petrecut afară în bătaia directă a razelor solare este o bună strategie. Desigur, nu uita niciodată de protecție.
Produsele de protecție solară, un element obligatoriu
Așadar, dacă dorești să te bucuri de soare și de vremea frumoasă, trebuie să iei niște măsuri de precauție. Utilizarea produselor de protecție solară este absolut esențială pentru a putea limita efectele nocive ale razelor UV. Acestea trebuie aplicate indiferent de perioada anului și de condițiile atmosferice, cu aproximativ 20 de minute înainte de expunere. Poți opta pentru mai multe tipuri de produse: loțiuni, creme cu textură mai grasă, fluide ușoare, spray-uri, geluri etc, dedicate tuturor tipurilor de piele. Poți accesa https://www.vichy.ro/ pentru a găsi variantele potrivite pentru tine.
Ai grijă și la factorul de protecție solară (SPF). În general, se recomandă să optezi pentru o valoare de minimum 30 pentru o protecție adecvată. Totuși, dacă intensitatea razelor solare este foarte puternică sau dacă ai pielea deschisă la culoare, atunci ar fi recomandat să alegi SPF 50. Optează pentru produse cu spectru larg, care te protejează împotriva ambelor tipuri de radiații UV: UVA și UVB.
Beneficiile utilizării umbrelei și pălăriei pentru protecția solară
De multe ori, simpla utilizare a produselor de protecție solară poate să nu fie suficientă. În intervalul orar 10-16, intensitatea radiațiilor atinge niveluri maxime. În aceste perioade, este recomandat să eviți pe cât posibil expunerea la soare sau să îți petreci cât mai mult timp la umbră.
Dacă mergi la plajă sau dacă pur și simplu este necesar să stai mai multă vreme în aer liber, optează pentru folosirea unei umbrele de soare și a unei pălării. Umbrela va opri radiațiile din a ajunge la pielea ta și va oferi protecție pentru întregul corp, în timp ce o pălărie cu boruri largi va acoperi mai bine fața. Nu ezita din a folosi astfel de protecții suplimentare, iar pielea ta îți va mulțumi.
Ia în considerare și purtarea ochelarilor de soare cu protecție UV. Aceștia acoperă mai bine ochii și zona din jur, care este mult mai sensibilă decât restul feței. Și hainele te protejează dacă vei alege țesături mai groase, prin care să nu treacă razele soarelui. Există și îmbrăcăminte specială realizată din materiale cu protecție UV.
Nu neglija niciodată sănătatea pielii și nu subestima efectele nocive pe care le poate avea expunerea excesivă la soare. Ia măsurile de precauție necesare care, pe lângă utilizarea obligatorie a produselor cu SPF, pot include și purtarea de pălării și folosirea umbrelei. Astfel, te vei putea bucura de soare fără să ai de-a face cu alte probleme.