Hematocritul este un test de sânge esențial, inclus în analizele de bază, care poate oferi informații importante referitoare la starea de sănătate a unei persoane. Medicul poate recomanda acest test fie drept analiză de rutină, fie atunci când suspectează prezența anumitor afecțiuni. Te invităm să descoperi mai multe despre hematocrit: ce este, valori, afecțiuni asociate.
Ce este hematocritul?
Hematocritul este un test de sânge prin care se măsoară procentul de globule roșii din sânge. Globulele roșii, numite și eritrocite, sunt responsabile de transportul oxigenului în tot corpul. Așadar, prin măsurarea numărului acestora, se poate estima starea generală de sănătate și se pot trage concluzii importante cu privire la aceasta.
Modul de testare este similar cu oricare altă analiză de sânge. Va fi necesară recoltarea unei probe de sânge dintr-o venă a brațului, ce va fi apoi testată în laborator. Pentru ca rezultatele să fie corecte, va fi necesar să eviți consumul de alimente și băuturi înainte de prelevarea probei.
Când se recomandă acest test?
Hematocritul este inclus în setul de analize de sânge de rutină. Însă, medicul poate recomanda realizarea testului și în cazul în care pacientul prezintă anumite simptome. Acestea pot include stări de oboseală pronunțată, dureri de cap, vărsături, sânge în scaun, pierdere bruscă în greutate, stare generală proastă, menstruații foarte abundente, tulburări de alimentație. Testul este important și în timpul sarcinii, dar și la persoanele care au deja un diagnostic și trebuie să își monitorizeze starea de sănătate.
Care sunt valorile normale?
Rezultatul acestui test de sânge va veni sub forma unui număr, care marchează procentul de celule ale sângelui care sunt reprezentate de globulele roșii. Valorile pot varia ușor în funcție de modul în care sunt măsurate în cadrul fiecărui laborator, așadar este necesar ca analizele să fie interpretate de către un specialist. Însă, există câteva valori care pot fi considerate normale, acestea fiind diferite în funcție de vârstă și sex. În principiu, la bărbații adulți, valorile sunt cuprinse între 41 și 50, în timp ce la femei ele variază între 36 și 44. Ele sunt similare în cazul sugarilor și adolescenților și sunt ceva mai ridicate la nou-născuți.
Afecțiuni depistate cu ajutorul hematocritului
Orice variație de la valorile considerate normale pot marca prezența unor probleme și afecțiuni. Creșterea nivelului de globule roșii poate fi asociat cu probleme precum afecțiuni pulmonare sau cardiace, policitemia vera, expunerea la altitudini ridicate, scăderea nivelului de oxigen prezent în sânge sau intoxicația cu monoxid de carbon. Dacă numărul mare de globule roșii este asociat cu o cantitate scăzută de plasmă în sânge, poate fi vorba despre deshidratare. De asemenea, fenomenul este comun și la fumători.
De cealaltă parte, mai multe probleme pot duce la scăderea nivelului de globule roșii. Putem vorbi despre incapacitatea corpului de a produce mai multe astfel de celule, fenomen care apare în caz de anemie hemolitică sau de boli ale măduvei osoase. Alți factori ce pot cauza acest fenomen includ afecțiuni renale sau ale glandei tiroide, creșterea nivelului de apă din organism, hemoliza (distrugerea globulelor roșii), pierderea severă de sânge sau deficiențele nutriționale.
Hematocritul este un test de sânge recomandat frecvent în scop preventiv sau de monitorizare a stării de sănătate, însă poate oferi și informații importante referitoare la afecțiuni deja existente. Ia legătura cu medicul tău pentru interpretarea corectă a analizelor și pentru a primi recomandări de tratament adecvate.