Ne aflăm în sezonul preferat al multora dintre gospodine, iar asta pentru că vara se găsesc cele mai multe fructe și legume românești pe tarabele din piețele de la noi. Acesta aeste și momentul, în care gospodinele pregătesc preparate din legume proaspete și fac loc în cămară pentru conserve noi. Cât a ajuns să coste un kilogram de vinete românești în piață.
Vinetele sunt unele dintre cele mai consumate legume. Ei bine, bogate în fibre, aceste legume susțin digestia și ajută în vindecarea sau menținerea sub control a gastritei, refluxului gastric, arsurilor și ulcerului.
În același timp, Îi combinațiile potrivite, pot calma indigestia, diareea, constipația și balonarea. Vinetele conțin un antioxidant foarte puternic, numit nasunin.
Cât a ajuns să coste un kilogram de vinete românești în piață
Nu puțini sunt cei care adoră vinetele, mai ales dacă acestea sunt proaspete și românești.Ei bine, aceste legume au început să apară și în piețe, motiv pentru care gospodinele au luat cu asalt tarabele.
Totodată, și fermierii au început să își scoată marfa, din propriile grădini, la tarabele din piețele românești. Și, acum, după multă trudă cu acestea, urmează și răsplata. Însă, acest lucru se răsfrânge asupra buzunarelor românilor.
Chiar dacă parlamentarii români au anunțat reduceri la alimente, din toamnă, iată că prețurile legumelor se mențin ridicate și în aceste momente.
Prețul piperat acestor legume
Ei bine, dacă aveți drum prin piețele de la noi, trebuie să știți că, anul acesta, prețul vinetelor românești variază între 10 și 12 lei pe kilogram. Acesta este și motivul pentru care românii sunt nevoiți să se gândească de două ori înainte de a le cumpăra.
Însă, din păcate, nu doar vinetele au avut parte de o creștere substanțială ci și alte legume, ci și fructele, iar printre acestea se regăsesc pepenii. Concret, un kilogram de pepene poate ajunge și la 6 lei kilogramul.
În acelsi timp, în piața din Obor, din Capitală, unde tarabele sunt deja pline, kilogramul de pepene variază între 4 și 6 lei pe kilogram. Totuși, sunt și unele magazine, de cartier, care vând pepenii cu 3,5 lei pe kilogram, în funcție de zona de proveniență de unde aceștia sunt aduși.
Rețetă de musaca cu vinete și carne tocată
Ingrediente
– 6 vinete;
– 300 g carne tocată;
– 200 g parmezan ras;
– un pahar ulei;
– 2 ouă;
– 1 ceapă;
– scorțișoară măcinată;
– nucșoară;
– sare;
– piper.
Mod de preparare
Vinetele se spală bine și se taie rondele sau fâșii. Acestea se introduc într-un bol cu apă fierbinte și puțin ulei pentru cel mult 2 minute. După ce se înmoaie puțin, bucățile de vinete se scurg și se usucă foarte bine și se prăjesc în ulei.
Separat se prăjește ceapa tocată mărunt. Se adaugă carnea tocată peste ceapă. Se condimentează cu sare, piper, nucșoară și scorțișoară. Se amestecă foarte bine. La final se adaugă parmezanul ras.
Musacaua de vinete se asamblează astfel: un strat de vinete, un strat de brânză până ce se termină ingredientele. Peste ultimul strat se adaugă ouăle bătute bine și se dă la cuptor timp de 45 de minute.