Examenul național de Bacalaureat din anul 2023 începe azi, 26 iunie. Elevii care au terminat clasa a XII-a se pregătesc pentru examenul maturității. Iată în ce zi vor avea loc toate cele trei probe și ce reguli trebuie să respecte adolescenții în timpul examenului.
Elevii din România se pregătesc pentru cel mai important examen din viața lor, după ce au absolvit clasa a XII-a. Bacalaureatul începe astazi, iar probele se vor desfășura pe parcurul a trei zile. În ciuda unei greve despre care se credea că va pune în pericol examenele naționale, prima probă, de Limba și Literatura Română, începe azi, 26 iunie.
În ce zile se vor susține cele trei probe de Bacalaureat
Așa cum știm deja, elevii din România trebuie să susțină cele trei probe obligatorii din examenul de Bacalaureat, dacă își doresc să îl promoveze. Acestea sunt proba de Limba și Literatura Română, care va începe luni, 26 iunie. Ziua de marți, 27 iunie, este rezervată pentru proba obligatorie a profilului, respectiv Matematică sau Istorie.
Ultima probă a Bacalaureatului va avea loc miercuri, 28 iunie, când elevii vor susține la alegere în funcție de profilul pe care l-au absolvit în liceu. De asemenea, elevii care au absolvit liceul într-o altă limba vor susține încă o probă, în data de 29 iunie, numită Limba și Literatura Maternă.
Elevii vor afla primele rezultate în data de 3 iulie, când vor fi afișate online și la centrele de examen, până la ora 12:00. În aceeași zi, până la ora 18:00, elevii au dreptul să facă contestație în cazul în care consideră că lucrările lor nu au fost evaluate corect. Rezultatele finale vor fi afișate în 7 iulie.
Ce reguli trebuie să respecte elevii în timpul examenului
La fel ca și în cazul examenului de Evaluare Națională, elevii care susțin Bacalaureatul vor fi nevoiți să respecte câteva reguli. Aceștia trebuie să se prezinte în sala de examen înainte de ora 8:30, chiar dacă proba va începe la ora 09:00, și vor trebui să aibă un act de indentitate valabil.
De asemenea, elevii trebuie să rezolve cele trei subiecte în maxim 3 ore. Excepție fac elevii cu deficiențe, pentru care comisia a aprobat prelungirea probei cu încă două ore. O altă regulă de care trebuie să țină cont este faptul că trebuie să rezolve subiectele cu un pix cu pastă albastră, nefiind acceptată o altă culoare.
Adolsecenții vor trebui să își lase telefoanele mobile și gențile într-un spațiu special amenajat, deoarece nu vor avea voie să le introducă în sala de examen. Nu vor avea voie să aibă la ei dicționare, notițe sau alte obiecte care ar putea să le dea răspunsul pentru întrebările de pe foaia de examen.